Yayoi Kusama örneği üzerinden grafik tasarımında birim tekrarı
Repetition in graphic design via Yayoi Kusama sample
- Tez No: 614188
- Danışmanlar: PROF. SEFA ÇELİKSAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yayoi Kusama, Basitlik, Birim Tekrarı, Grafik Tasarım, Yayoi Kusama, Simplicity, Unit Repeat, Graphic design
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Endüstriyel ya da sanat tasarımın temelinde bazen basit-yalın olarak görülen birimlerin tekrar ederek kullanımı anlamsızmış gibi görülebilir. Ancak kombinasyonların sonsuzluğu tasarım yoluyla irdelemenin toplumsal bilinç ile birlikte geleceği şekillendirmede önemli rol oynamaktadır. Örnek sanatçı üzerinden inceleme yapılarak bu konudaki başarının ne olabileceği ya da olduğu ortaya konulacak. Tez çalışmasında İngilizce ve Rusça 'dan çeviriler ile birlikte, makaleler, kütüphaneler ve kitaplar üzerinden niteliksel anlamda araştırmalar yaparken, ders notları da yardımcı olmuştur. Teknolojinin gelişimiyle günümüz modern yaşamın oluşturduğu karmaşa, sanatın insan ruhu üzerindeki yatıştırıcılığı özelliği tez çalışmasının temeli olmuştur. İnternet üzerinden güvenilir sitelerden görsel ve yazılı bilgiler ulaşılarak seçilen konuyu destekleyen fotoğraflara ulaşılmıştır. Toplanan bilgiler Yayoi Kusama'nın tasarım ve sanat anlayışı ile birlikte birim tekrarı, ikonik marka ve logolar arasındaki ilişkiler örnekler üzerinden incelenmiştir. Modern ve sonrası ortaya çıkan sanat anlayışının grafik sanatlarını ve tasarımını etkilemesi konusu seçilen sanatçı örnekleri ile desteklenerek tez çalışması güçlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
On the basis of industrial or art design sometimes simple - lean repetitive use of the units can be seen as meaningless. But the infinity of combinations through design it plays an important role in shaping the future together with social consciousness. By examining the sample artist, what will be the success of this issue will be revealed. In this thesis work, with translations from English and Russian, conducting qualitative research on articles, libraries and books, the lecture notes also helped. The complexity of today's modern life with the development of technology, the sedation feature of art on the human spirit has been the basis of his thesis work. Trusted sites via the internet the visual and written information selected photos have been reached. Collected information Yayoi Kusama files repetition of the unit with the understanding of design and art, the unit relations between the iconic brands and logos were examined through examples.His thesis work was strengthened by being supported by the selected artists' examples in order to influence the graphic arts and design of the modern and later art concept.