Erdemli'de geçiş dönemleri
Transitional periods in Erdemli
- Tez No: 614189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NABİ KOBOTARIAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Erdemli, geçiş dönemleri, doğum, evlenme, ölüm, gelenekleri, Erdemli, crossing periods, birth, marriage, death, traditions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Erdemli ve çevresinde geçmişten günümüze kadar ulaşmış olan geçiş döne-mi gelenekleri doğum, evlenme ve ölüm başlıkları altında bu çalışmada toplanmıştır.“Erdemli Halk Kültüründe Geçiş Dönemleri”adlı bu tezde Türk dünyasından başla-yarak Erdemli'ye kadar uzanan doğum, evlenme ve ölüm dönemlerine dair gelenekler yazılı hale getirilerek gelecek kuşaklara ve okuyuculara aktarmak amaçlanmıştır. Tez hazırlanırken sözlü kaynaklara ulaşarak geleneklere dair bilgiler derlenip sonrasında düzenlenmiştir. Yazılı kaynaklar araştırılarak geçiş dönemlerine dair bilgiler tez yazım kurallarına bağlı kalınarak belirtilmiştir. Türk topluluklarından Anadolu'ya ardından Erdemli'ye indirgenerek hayatın bu üç önemli safhası Türk inanç, töre ve kültür unsurlarıyla birlikte ele alınıp örneklendirilmiştir. Bu çalışmamızın sonucunda Erdemli ve çevresinde tespit edilen geçiş dönemi gelenekleri ile Türk dünyası ve Anadolu'da bulunan geleneklerin benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Crossing period traditions from the past until present in Erdemli are under the title of birth,marriage and death in this study. It is aimed in the thesis called“Crossing Periods in Erdemli Public Culture”to present to the next generations and readers bringing the traditions into written form related to the birth,marriage and death periods deriving from Turkis world extending to Erdemli. While preparing the thesis,information about traditions was attained getting the verbal sources then compiled and reorganized. Written sources were searched and information about the crossing periods was stated based on the thesis writing pronounciation rules. The three important levels of life,from the Turkish societies to Anatolia and Erdemli was carried out and exemplified together with Turkish belief,tradition and culture issues. As a result of our study,it is seen that crossing period traditions found in Erdemli and around and the traditions in Turkish world and Anatolia have similarity between each other.