Çocuk suçluluğunda akran etkisi (Isparta denetimli serbestlik örneği)
Peer i̇nfluence on juvenile delinquency (sparta probation example)
- Tez No: 614200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Suç, Çocuk Suçluluğu, Akran, Akran Grubu, Child, Crime, Juvenile delinquency, Peer, Peer Group
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Suç, her toplumu meşgul eden ve çözüm arayışına yönelten bir olgudur. Suçun birçok nedeni olmakla birlikte, bu olgunun yol açtığı toplumsal sorunlar bir hayli fazladır. Genel olarak değerlendirdiğimizde suç eylemini gerçekleştiren ve bundan dolayı mağdur olan bireylerin sosyolojik olarak toplumsal problemler arasında yer aldıkları görülmektedir. Suç toplumdan topluma farklılıklar gösterdiği gibi, suç davranışının yorumlanması da bir hayli karmaşık durumdur. Dolayısıyla suç eyleminin cezai yaptırımı da farklılık göstermektedir. Ülkemizde suç konusunda birçok akademik çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların özelde çocuklarla ilgili olan kısımları hala sosyolojik olarak geliştirilmeye muhtaçtır. Çocukları yetişkinlerden ayıran birçok çalışma yapılsa da, genel akademik çalışmalar yetişkin suçluluğunu oluşturmaktadır. Bu çalışma suç olgusunu çocuk özelinde incelemiştir. Araştırmanın konusu çocuk suçluluğunda akran etkisinin incelenmesidir. Çalışma, suç kavramları temelinde başlatılmıştır. Bu süreci, suç teorileri ve suça sürüklenen çocuklarla ilgili yapılan yasal düzenlemeler izlemiştir. Son olarak nitel araştırma yöntemiyle suça sürüklenmiş çocukların derinlemesine mülakatı gerçekleştirilip, çocukların suça sürüklenmelerindeki akran etkileri incelenmiştir. Ayrıca, elde edilen bulgularda akran grubunu nasıl seçtikleri, görüşme sıklıkları, yönlendirmelere maruz kalma, bağımlılık ve daha önce suç işleme gibi durumların suç ile ilişkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Crime is a phenomenon that occupies every society and leads to the search for solutions. Although there are many causes of crime, the social problems caused by this phenomenon are quite high. When we evaluate in general, it is seen that individuals who perform the crime act and suffer from it are among sociological social problems. As crime differs from society to society, interpretation of criminal behavior is highly complex. Therefore, the criminal sanction of the criminal act also varies. Many academic studies on crime have been carried out in our country. Parts of these studies, particularly those related to children, still need to be developed sociologically. Although there have been many studies separating children from adults, general academic studies constitute adult delinquency. This study examines the crime in children. The subject of the study is to investigate the peer effect on juvenile delinquency. The study was initiated on the basis of crime concepts. This process was followed by theories of crime and legal arrangements concerning children dragged into crime. Finally, in-depth interviews of children dragged into crime were conducted through qualitative research method and peer effects of children dragged into crime were examined. In addition, the findings revealed how they chose the peer group, the frequency of interviews, exposure to referrals, addiction, and the relationship of crime to crime.