Suça itilmiş çocuklar ve mükerrer çocuk suçluluğu ile ilişkili değişkenlerin incelenmesi
Investigation of variables related with children pushed into crime and repeated juvenile delinquency
- Tez No: 666776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇETİNÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Çocuk, Çocuk Suçluluğu, Suça İtilen Çocuk, Suça Sürüklenen Çocuk, Mükerrer Suç, Mükerrer Çocuk Suçluluğu, Crime, Child, Juvenile Delinquency, Child Pushed Into Crime, Child Dragged Into Crime, Repeated Crime, Repeated Juvenile Delinquency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukların suça itilme nedenleri ile suça itilen çocuklarla ilişkili değişkenleri ve mükerrer çocuk suçluluğuyla ilişkili değişkenleri açıklamak ve yorumlamaktır. Bu nedenle bu araştırmada meta-sentez yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemde, aynı konuda üretilen çalışmaların bulguları birleştirilir, analiz edilir ve yorumlanır. Bu araştırmada, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi'nden alınan araştırmanın konusuna ve amacına uygun 10 yüksek lisans tezi, doktora tezi yer almaktadır. Bu çalışmaların her biri, çalışmanın amacına uygun olarak belirlenen dahil etme ve hariç tutma kriterleri kapsamında değerlendirilmiş ve CASP kontrol listesi ile kabul edilen 10 çalışma incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda, burada tespit edilen değişkenlere ilişkin ana temalar "psikolojik bulgular, ceza infaz kurumunun algısı, din ve suç, çocukların gelecek planları, okul, şehir hayatı, göç, mahkemeler ve rehabilitasyon, yaşanılan yer ve suç, suça itilme sonrası, akran etkisi, evden kaçma, ekonomi, aile ilişkileri ve özellikleri, bağımlılık, boş zaman aktiviteleri olarak belirlenmiştir. Bu değişkenlerin hem suça sürüklenen çocuklar hem de mükerrer çocuk suçluluğu açısından farklılık gösterdiği görülmüştür. Suça sürüklenen çocuklarda; akran etkisi, şehir, ekonomi, bağımlılık ve mükerrer çocuk suçluluğunda; aile, akran etkisi ve okul temaları vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to explain and interpret the variables associated with children pushed into crime for the reasons for children being pushed into crime and variables associated with repeated juvenile delinquency. Therefore, in this research, meta-synthesis method was used. In this method, the findings of the studies produced on the same subject are combined, analyzed, and interpreted In this research, 10 master's theses, doctoral theses which are suitable for the subject and the purpose of the study are included from the Council of Higher Education (YÖK) National Thesis Center. Each of these studies was evaluated within the inclusion and exclusion criteria determined in accordance with the purpose of the study, and 10 studies accepted through the CASP checklist were examined. As a result of the analysis, the main themes related to the variables identified in there search were determined as“psychological findings, perception of the penal institution, religion and crime, children's future plans, school, urban life, migration, courts and rehabilitation, place of residence and crime, after being pushed to crime, peer influence, from home running away, economy, family relations and characteristics, addiction, leisure time activities”. It has been observed that these variables differ in terms of both juvenile delinquency and repetitive juvenile delinquency. In juvenile delinquency; peer influence, city, economy, addiction and in repeated juvenile delinquency; family, peer influence and school themes are emphasized.