Kentsel sürdürülebilirliğin kendini düzenleyen haritalar ile kümelenmesi
Clustering of urban sustainability with self organizing map
  1. Tez No: 614217
  2. Yazar: MEHMET ATASOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KARAATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Kentsel Sürdürülebilirlik, Küme Analizi, Kendini Düzenleyen Haritalar, Sustainability, Urban Sustainability, Cluster Analysis, SelfOrganizing Maps
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dünya yüz ölçümünün yüzde 3ʼünü şehirler oluşturmasına rağmen dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşamaktadır. Her geçen gün hızla artan nüfus, yoksulluk, çevresel tahribat, plansız şehirleşme gibi sorunlar şehir hayatını olumsuz etkilemektedir. İnsanın daha iyi şartlarda yaşaması için yapılan çalışmalar kentsel sürdürülebilirlik kavramının önem kazanmasını sağlamıştır. Kentsel sürdürülebilirlik, sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğin birbirleriyle denge halinde bulunduğu, gelecek nesillerinde ihtiyaçlarını karşılamak için çevrenin korunması, kent tasarımı, eğitim, ulaşım, vb. konularını ele alan geniş kapsamlı bir kavramdır. Bu çalışmada Türkiye'deki illerin 2017 yılı verileri dikkate alınarak sürdürülebilirlik açısından kümelenmesi amaçlanmıştır. 81 ilin sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesi amacıyla sosyal, ekonomik ve çevre boyutlarına ait 52 gösterge dikkate alınmıştır. Kümeleme analizi için Kendini Düzenleyen Haritalar Algoritması (Self-Organizing Map) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda oluşan kümeler ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda ayrı ayrı ve bütün olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although cities compose 3 percent of the world face, more than half of the world's population lives in there. The rapidly increasing population of cities, poverty, environmental destruction and unplanned urbanization have been increasing day by day and this affects negatively the life of the city. The importance of the Urban sustainability have come into question with the studies of better living conditions for people. Urban sustainability, which balanced with social, economic and environmental sustainability, is a comprehensive concept for the requirement of future generations like environment protection, urban design, education, transportation, and so on. The sustainability performances of Turkey cities have examined for the year of 2017 in this study. To assess the sustainability of all 81 cities, 52 indicators were used as the sub dimensions of the social, economical and environmental dimensions. Self organizing map algorithm has been used as the analysis ,one of the clustering analysis method. In conclusion, clusters have been interpreted separately in economic, social and environmental dimensions and generally.