Yönetim sorunlarının organizasyon yapısına ve planlama yetkinliğine etkisi
The effect of management problems on organizational structure and planning competence
  1. Tez No: 614225
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN DOLMACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Sorunlarının Organizasyon Yapısına ve Planlama Yetkinliğine Etkisi, Aile Şirketleri, SME, Family Company, Small and Medium Sized Enterprises, Management Problems, Organizational Structure, Planning Competence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmeler olan KOBİ'ler ve aile şirketleri, ekonominin gelişmesinde hayati bir rol oynamaktadır. KOBİ'ler ve aile şirketleri ulusal ekonomide büyük bir paya sahiptir ve gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler için hayati bir rol oynamaktadır. Ülkelerin kalkınma planlarında en önemli rol ve sorumluluklar genel olarak KOBİ'lere yüklenmektedir. Bu nedenle diğer ülkelerde olduğu gibi KOBİ'ler ülkemizde de oldukça önemlidir ve devlet KOBİ'leri destekleyerek gelişmeleri için çaba göstermektedir. KOBİ'lerin gelişmesi ve varlığını sürdürmesindeki büyük engellerden birisi kurumsallaşamamış yönetimlerdir. Özellikle aile şirketi olan KOBİ'lerin varlığını sürdürmesi işletme sahiplerinin yönetsel becerilerine bağlıdır. Bu tarz KOBİ'lerde yönetimsel sorunlar yaşanmakta, işletme sermayesi suistimal edilmekte, yanlış yatırımlar sonucunda verimsiz işletmeler ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma ile ekonomik kalkınma için hayati önem taşıyan KOBİ ve aile şirketlerinin yönetim sorunlarının saptanması amaçlanmıştır. Bunun için Isparta ve Burdur şehirlerindeki aile şirketi ve KOBİ sahipleri ya da yöneticilerine geliştirilmiş olan 432 adet anket uygulanmış, kriterlere uygun olan 221 anket çalışmaya dahil edilmiş, sonuçları istatistiki yöntemlerle ölçümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SMEs,“small and medium-sized enterprises”, and family businesses, play a vital role in the development of the economy. These types of enterprises and family companies have the largest share in the national economy and they have vital importance for developed and developing countries. The most important roles and responsibilities in the development plans of countries are generally borne by SMEs. For this reason, as in other countries, SMEs are also very important in our country, and the state is endeavoring to develop by supporting SMEs. Few of the SMEs in our country are institutional. The success of SMEs, most of which are individual and especially family businesses, depends on the managerial skills of business owners. Perhaps one of the major obstacles to the development of our economy and SMEs in our country is perhaps these individual governments. In the majority of these administrations, exploit working capital, and inefficient enterprises as a result of wrong investments, functionality in the market area is lacking together with incomes and expenses. Resolving and pereventing such problems is vital for economy and development. For this reason, many studies are being carried out for the identification and resolution of these problems. The aim of this study is to determine the management problems of SMEs and family companies which are vital for economic development For this reason, 432 questionnaires, that developed for family business and SME owners or managers in Isparta and Burdur cities, were applied, 221 questionnaires, that meet the criteria were included in the study and the results were measured by statistical methods.