Muhasebe standartlarının maliyet oluşumuna etkisi: Bir üretim işletmesinde uygulama
Effect of accounting standants on cost formation: Application in a production company
  1. Tez No: 614226
  2. Yazar: ELİF TURHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE ÖMÜRBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TMS/TFRS, Maliyet, VUK, TAS/TFRS, Cost, Tax Procedures
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Globalleşme ile birlikte uluslararası ticarette ile uğraşan işletme sayısı her geçen gün artmaktadır. Buna bağlı olarak, sermaye piyasalarında uluslararası düzeyde oluşan ekonomik gelişmelere dayanarak ülkeler finansal raporlarını kendi dinamiklerine uygun olarak oluşturdukları için muhasebe sistemlerinin uluslararası yetersiz kalmasına sebep olmuştur. Bu durum farklı ülkelerde oluşturulan finansal raporların birbirine benzeyen biçimde değerlenip yorumlanması ihtiyacının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu ise birçok ülkenin Uluslararası Muhasebe Standartları/ Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını kendi ülkeleri adına çevirme ve uyarlama sonucunu doğurmuştur. Türkiye ise bu amacı Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile gerçekleştirmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, mevcut uygulama ile TMS/TFRS uygulamasının değerleme, hesaplama ve raporlama açısından meydana getirdiği farklılıkları tespit ederek, üretilen mamulün maliyetine etkisini belirlemektir. Çalışmada mevcut uygulamaya göre hesaplanan mamul maliyetine TMS/TFRS'nin etkisi araştırılmıştır. Bunun sonucu olarak da üretim işletmesinin maliyete olan etkileri bir vaka çalışması ile tespit edilmiştir. Böylece, TMS/TFRS ile Tekdüzen uygulanan muhasebe sistemine göre oluşan farklılıklar ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The number of businesses dealing with the international trade is increasing day by day with globalization. Accordingly, the accounting systems has become inadequate internationally, as countries created their financial reports with their own dynamics based on international economic developments in capital markets. This situation has brought about the need to evaluate and interpret financial reports which are prepared in different countries in a similar way. This has resulted in many countries translating and adapting International Accounting Standards / International Financial Reporting Standards on behalf of their own countries. The purpose of this thesis is to determine the differences between the current application and the TAS / TFRS application in terms of valuation, calculation and reporting and to determine the effect of the product on the cost of the manufactured product. In this study, the effect of TAS / TFRS on the product cost calculated according to the current application has been investigated. As a result of this, the effects of the production enterprise on the cost have been determined by a case study. Thus, the differences according to the Uniform Accounting System applied by TAS / TFRS are revealed.