Turizm öğrencilerinin kişilik özellikleri ile sosyal medya bağımlılıkları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Studying the personality traits of tourism students and their relatioship on social media addiction
  1. Tez No: 614231
  2. Yazar: ALPARSLAN ABDULLAH TURHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER AKGÜN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beş Faktör Kişilik Özellikleri, Sosyal Medya Bağımlılığı, Üniversite Öğrencileri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Teknolojinin gelişmesi, özellikle de internet erişime açık mobil araçların hayatımızda daha fazla yer almasıyla sosyal medya daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bireye hem kendi fikirlerini ifade etme, hem fotoğraf ve video gibi her türlü görsel paylaşabilme, hem başka bireylerle sosyalleşebilme hem de farklı uygulamalarla farklı sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilme imkanı vermiştir. Tüm bu imkanları birey, gerçek hayata bir alternatif olarak görmeye başlaması ve bireyin sosyal medyayı aşırı/orantısız kullanımıyla; gerçek hayattan uzaklaşmaya başlamasına sosyal medya bağımlılığı adı verilmiştir. Sosyal medyanın yoğun bir biçimde kullanılması, gündelik yaşamı etkileyen birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Bireyin gerçek hayata alternatif olarak gördüğü sosyal medya ortamı ve sosyal medya kullanımının, bireyin kişilik özellikleri ile de ilgi olduğu varsayılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; turizm öğrencilerinin kişilik özellikleri ile sosyal medya bağımlılıkları arasındaki ilişkilerini araştırmaya yöneliktir. Bu bağlamda Süleyman Demirel Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencileri üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel yöntemlerden anket tekniğinden yararlanılmış olup, 454 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiş, sonucunda da turizm öğrencilerinin kişilik özellikleri ile sosyal medya bağımlılıkları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, especially with the availability of mobile devices open to internet access, social media has started to take a wide place in everyday life.This has enabled the individual, by expressing his / her ideas, sharing all sorts of images such as photographs and videos with other individuals, to socialize and meet different social needs through different practices. It is called social media addiction that an individual starts to see all these opportunities as an alternative to real life and starts to move away from real life by using social media excessively / disproportionately. The intense use of social media has also brought about some problems that affect daily life. It is assumed that an individual's use of social media environment, which he sees as an alternative to real life, is also related to his personality traits. This study aims to investigate the personality traits of tourism students and their relationship on social media addictions.In this context, a study was conducted on the students of Süleyman Demirel University Department of Tourism Management. As a result of this study conducted on 454 students using quantitative methods and questionnaire techniques, significant relationships were found between personality traits and social media addiction of tourism students. KeyWords: Five-Factor Personality Traits, Social Media Addiction, University Students