Çevresel endişenin ekolojik bilinçli tüketici davranışına ve algılanan tüketici etkinliğine etkisi
Impact of environmental concern on ecologically conscious consumer behavior and perceived consumer effectiveness
  1. Tez No: 614235
  2. Yazar: MUSTAFA BAYKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDAR BÜYÜKER İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, Ekolojik Bilinçli Tüketici, Algılanan Tüketici Etkinliği, Çevresel Endişe, Green Marketing, Ecological Conscious Consumer, Perceived Consumer Activity, Environmental Concern
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Doğal kaynakların sürekliliğine önem verilmeden aşırı tüketim yapılması çevreyi olumsuz yönde etkilemektedir. Zaman geçtikçe artmaya devam eden çevre problemlerinin durdurulamayacak boyutlara ulaşması, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakma sorumluluğu altında, tüketicileri endişelendirmektedir. Bu sebeple tüketiciler, çevre lehine satın alma kararlarını güncelleyerek, çevreye dost ürünleri yani yeşil ürünleri satın almayı tercih etmişler ve sonucunda yeşil tüketiciler haline gelmişlerdir. Bu çalışma ile amaç; Isparta ilindeki tüketicilerin çevresel endişe düzeylerinin, ekolojik bilinçli tüketici davranışı ve algılanan tüketici etkinliği üzerindeki etkisini ve ayrıca algılanan tüketici etkinliğinin, ekolojik bilinçli tüketici davranışı üzerindeki etkisini ölçmektir. Bu temel amaçla birlikte cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, çocuk sayısı, meslek ve hane geliri gibi sosyo-demografik özellikler ile çevresel endişe arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığını belirlemek amaçlanmaktadır. Araştırmanın verileri Isparta il merkezinde ikamet eden toplam 393 tüketiciden elde edilmiştir. Araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak bir dizi analiz yapılmıştır. Araştırma sonucunda, çevresel endişenin algılanan tüketici etkinliği üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Algılanan tüketici etkinliklerinin artması ile çevrecilik, duyarlılık, iktisadilik, sorumluluk ve bilinçlilik algılarının da artacağı görülmüştür. Ayrıca cinsiyet ve meslek değişkenleri, çevresel endişe, algılanan tüketici etkinliği ve ekolojik bilinçli tüketici davranışı arasında tetikleyici bir etkiye neden olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Excessive consumption without attaching importance to the continuity of natural resources negatively affects the environment. The fact that environmental problems, which continue to worsen with each passing day, reach unstoppable dimensions concerns consumers under the responsibility of leaving a more livable world for future generations. For this reason, consumers have chosen to purchase green products, which are environmentally friendly, by updating their purchasing decisions in favor of the environment and as a result, they have become green consumers. The aim of this study is to measure the impact of environmental concern levels of consumers in Isparta province on ecologically conscious consumer behavior and perceived consumer effectiveness, as well as the impact of perceived consumer effectiveness on ecologically conscious consumer behavior. Together with this main purpose, it is aimed to determine whether there is a significant relationship between sociodemographic characteristics such as gender, age, educational status, marital status, number of children, occupation and household income, and environmental concern. Data of the research were obtained from a total of 393 consumers residing in Isparta province. In order to test research hypotheses, a number of analyses were conducted using the SPSS 22.0 statistical program. As a result of the research, it was observed that environmental concern has an effect on perceived consumer effectiveness. It was also observed that the perceptions of environmentalism, sensitivity, economics, responsibility and consciousness will also increase with the increase in perceived consumer activities. It was also revealed that gender and occupational variables cause a triggering effect among environmental concern, perceived consumer activity and ecologically conscious consumer behavior.