Kadın yöneticilere ait cam tavan algıları: Bir kamu üniversitesinde uygulama
The perspective of glass ceiling towards the women managers: A research in a public university
  1. Tez No: 614239
  2. Yazar: ESİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGEN OKSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Sendromu, Kadın Yönetici, İş Hayatında Kadın, Glass Ceiling Syndrome, Women Managers, Female Employee
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tarih boyunca kadınlar iş gücüne katılım konusunda farklı problemler yaşamış ve birçok engelle karşı karşıya kalmışlardır. Bu durum ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre farklılık gösterse de dünya üzerinde kadınların iş dünyasına katılımda karşılaştıkları engeller benzerlik göstermektedir. Kadının işgücü piyasasında kendine yer bulması sadece iş ve aile kavramlarını etkilemekle kalmamakta; aynı zamanda toplumsal, sosyal ve ekonomik etkiler de yaratmaktadır. Özellikle son dönemlerde iş hayatında kadınların niceliksel olarak daha fazla yer almalarına rağmen, üst düzey yönetim kademelerinde yeterli oranda yer alamadıkları görülmektedir. Kadın çalışanların üst düzey yönetime yükselmelerini engelleyen nedenlerden en dikkat çekeni, görünmemesine rağmen etkisini hissettiren“Cam Tavan Sendromu”dur. Bu kapsamda bu araştırmanın temel amacı bir kamu üniversitesinde çalışan kadınların (beyaz ve mavi yakalı), cam tavan algılarını ve cam tavan algılarının demografik özelliklerle ilişkisinin olup olmadığını incelemektir. Yapılan analizler sonucu cam tavan algısı ile cinsiyet ve medeni durum arası anlamlı bir ilişki tespit edilirken, cam tavan algısı ile yaş grupları, eğitim durumları, mesleki pozisyonları ve merleki tercihleri arası anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, women have experienced different problems in labor force participation and have faced many obstacles. Although these obstacles vary according to the level of development of the countries; the barriers that women face in participating in the business world are similar. The fact that women find a place in the labor market not only affects the concepts of work and family; but also creates social and economic effects. Especially in recent years, although women have been more quantitatively involved in business life, it is seen that they cannot take part in senior management levels sufficiently. Glass Ceiling Syndrome is one the most striking reasons that prevent female employees from escalating to senior management. In this context, the main purpose of this study is to investigate the perception of glass ceiling towards women managers working in a public university (white and blue collar) and whether there is a relationship between demographic characteristics and Glass Ceiling Syndrome or not. As a result of the analysis, a significant relationship was found between the perception of glass ceiling and gender and marital status, no significant relationship was found between the perception of glass ceiling and age groups, educational status, occupational positions and occupational preferences.