Faizsiz finans muhasebe standartları açısından mali tabloların uyum düzeyinin araştırılması
An investigation of compliance level of financial statements with interest-free finance accounting standards
  1. Tez No: 614342
  2. Yazar: YUSUF AVŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faizsiz Finans Muhasebe Standartları (FFMS), Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (UFRS/UMS), Mali Tablolar, Katılım Bankacılığı, İslam Hukuku, AAOIFI, Islamic Accounting Standards (FASs), International Accounting and Financial Reporting Standards (IFRSs/IASs), Financial Statements, Islamic Banking, Islamic Law, AAOIFI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de katılım bankalarının AAOIFI faizsiz finans muhasebe standartlarına uyum düzeyini ölçerek uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standartları ile AAOIFI muhasebe standartlarının arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu çalışmadaki bilgilerin kaynağı 2017 yılında Türkiye ve Bahreyn İslami bankalarının yıllık finansal raporlarıdır. Uyumun ölçülmesi için ağırlıksız bir açıklama endeksi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucu beklendiği gibi, Türkiye'deki katılım bankalarının mali tablolarında genel sunum ve açıklama ile ilgili AAOIFI standartlarına uyum düzeyinin, Bahreyn'deki katılım bankaları tarafından yapılan uyum düzeyinden daha düşük olduğunu göstermektedir. Türkiye'deki katılım bankalarının gösterdiği ortalama uyum düzeyi % 54,06'dır ve Türkiye'deki tüm bankaların UFRS/UMS standartlarını uygulamasından dolayı, AAOIFI ve IASB standartları arasında güçlü bir bağ/ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. AAOIFI standartlarına uyum bakımından, Bahreyn'de katılım bankaları arasında önemli farklar olduğuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to reveal the relation between AAOIFI accounting standards and international accounting and financial reporting standards through measuring the compliance of financial statements of Islamic banks in Turkey with the former. The source of the information in this study is the secondary data provided in the annual financial reports of the Islamic banks in Turkey and Bahrain for the year 2017. In order to measure the compliance an un-weighted disclosure index was used. The results of this study indicate -as expected- that the level of compliance with AAOIFI guidelines regarding general presentation and disclosure in the financial statements of Islamic banks in Turkey is lower than the compliance achieved by their peers in Bahrain. Due to the average compliance level achieved by Islamic banks in Turkey (54,06%) and since all banks in Turkey apply IFRS/IAS standards, it is found that there is a strong bond/relation between AAOIFI and IASB standards. Surprisingly, in Bahrain Islamic banks case, the results indicate that there is important difference among the Islamic banks in Bahrain regarding compliance level.