Güney Sibirya Türk destanlarında gökyüzü ve yer altı ile ilgili mitolojik unsurlar
South Siberia is at the Turkish epics mythologic items about sky and underground
- Tez No: 614343
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ALTAY GÖDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Destan, Mitoloji, Evren Tasarımı, Erlik, Ülgen, Epic, Mythology, Universe Design, Erlik, Ulgen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Güney Sibirya bölgesinde teşekkül eden Altay, Hakas, Şor, Tuva/Tıva destanları Türk destan geleneği açısından önemli bir yere sahiptir. Türk tarihinin, kültürünün yüzyıllarca hüküm sürdüğü ve hâlâ bu zenginliğin yaşatıldığı Güney Sibirya bölgesi, destancılık geleneğinde de önemli bir yere sahiptir. Bu bölgede yer alan destanlarda özellikle mitolojik öğelerin zenginliği dikkat çeker. Bilindiği üzere mit/mitoloji kavramı insanların hayatı anlamlandırmaya başladığı ilk andan itibaren vuku bulan bir var olma gayesinin tezahürü olarak karşımıza çıkar. Mitolojik unsurların ön plânda olduğu Altay, Hakas, Şor, Tuva/Tıva destanlarında da kahramanların gökyüzüne ve yer altına yaptıkları yolculuklar ve bu yolculuklar esnasında karşılaştıkları durumlar çalışmanın temel yapısını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Altay, Hakas, Şor, Tuva/Tıva epics consisting in Southland Siberia have an important position in terms of Turkish epic tradation. Southland Siberia where Turkish history and culture reigned for centuries and this beauty has still been sustained has an important position at epic tradition. The epics in this area wealth of mythologic items draw attention,especially.As is known myth/mythologic concept has come across with us as a manifastation occuring a purpose of existing since right from the start time when people had begun the explanation of the meaning of the life.At the Altay,Hakas,Şor,Tuva/Tıva epics which are prioritised the mythologic items,the travels of heroes to sky and underground and situations coming across by heroes are too in the meanwhile there these travels constitute the basic structure of the study.