Siyasetnâmelere göre hükümdarda bulunması ve bulunmaması gereken nitelikler
According to politicians, the presence and absence of the monarch
- Tez No: 614341
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NURULLAH ÖZDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Adalet, Siyasetnâme, Devlet Başkanı, Nasihatnâme, Justice, Siyasetnâme, President, Nasihatnâme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Siyasetnameler, ideal devlet yönetimini sağlayabilmek;devlet adamlarına ve yöneticilere öğüt vermek amacıyla yazılan eserlerdir. Siyasetnâmeler, muhtelif ilimleri ve siyaset geleneklerini kapsayan bir alandır. Siyasetnâmelerde genel olarak adaletin önemi, zulmün vahameti, hükümdara itaat, merhamet, liyakat, ehliyet ve benzeri konular ele alınmaktadır. Eserlerde gerek birbirlerinin gerekse İran, Hint ve Yunan eserlerinin tesirini görmek mümkündür. Doğu ile batı siyasi geleneklerini sentezleyen filozoflar, bu sentezi İslam kanunlarına uygun bir şekilde uyarlamışlardır. Çalışmamız sonucunda yöneticilerin sahip olması gereken nitelikler, belirtilmiş ve açıklanmıştır. Yöneticilerin sahip olması gereken başlıca özellikler“adil, akıllı, yumuşak huylu, cömert, zulmü önleyen”şeklindedir. Bu özellikleri esas alan yönetici siyasetnamelerde çizilen ideal devleti kurup yönetmeyi başarabilir. Araştırmamız, bu alanda yazılan makale ve yazılardan farklı olarak devlet başkanlarının sahip olması gereken ve onlar için uygun görülmeyen hasletleri ele almıştır.
Özet (Çeviri)
Politics is a field that contains traditions, ideas, various sciences and political traditions. The issues that are generally discussed in politics are the issues of heads of state, the importance of justice, the gravity of cruelty, the obedience of the monarchy, compassion, merit and competence. In the works, it is possible to see the effects of Iran, Indian and Greek if necessary. Politics are works written to give advice to statesmen and administrators in order to provide the ideal state administration. The philosophers who have synthesized the Eastern and Western political traditions have adapted this synthesis to the Islamic laws. As a result of our work, the required qualifications of the managers have been specified and explained. Key features managers should have are:“fair, smart, soft-tempered, generous, preventing persecution.”Based on these characteristics, the administrator can manage to establish and direct the ideal state drawn on politics. In our research, unlike articles and texts written in this area, we have dealt with the facts that state presidents should have and which are not suitable for them.