Boşanmanın çocuklar üzerindeki travmatik etkisi
The traumatic effect of divorce on children
- Tez No: 614458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma, boşanma, çocuk, anne-baba, Trauma, divorce, child, parents
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Evlilik akdiyle bir araya gelen insanlar zamanla anlaşamayabiliyorlar. Aralarında tartışma, şiddet, kırıcı, kötü sözler gerçekleşebiliyor. Aldatma, ihanet, şiddet, ekonomik yoksunluk, cinsel problemler, aile baskısı, toplumsal ve bireysel değişim, sosyokültürel çevre, eğitim ve düşünce uyuşmazlığı, madde kullanımı, çocuk yapamamak veya çocuk istememek vb. sebepler boşanma sürecini etkileyen en yaygın faktörlerden olabiliyor. Bireyler artık evliliğin çekilmediğini anlayınca boşanma denilen çareye başvuruyorlar. Boşanma ise çok boyutlu bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Bu olgudan en ağır nasibini alan çocuklar oluyor. Anne-baba hasreti, ayrılık, özlem, birliktelik algısındaki zedelenme, öz güven, çocuğun eğitim ve sosyal hayatına yansıyor. Bu yansıma çocuğun gelecek yaşantısını ve seçimlerini de olumsuz etkileyebiliyor. Bu etki bir deprem, bir felaket, savaş veya doğal afetler gibi olmasa da çocuğun dünyasında travmatik etkiler yaratabiliyor. Yıkılan evi yeniden yapabilirsiniz belki ama yıkılan gurur, güven ve sevgiyi yeniden inşa etmek işte bu oldukça zordur. Boşanma, çocuğun zihninde ve duygularında derin izler bırakabiliyor. Anket-mülakat tekniği ve çocukluk çağı travma ölçeği kullanılarak, 100 aile ve 174 çocukla yaptığımız araştırmada görüldüğü üzere, boşanmanın çocuklar üzerinde ağır bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bu etki travma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
People who come together with a marriage contract may not agree in time. Among them, discussion, violence, offensive, bad words may happen. Deception, betrayal, violence, economic deprivation, sexual problems, family pressure, social and individual change, socio-cultural environment, education and conflict of thoughts substance abuse, not having children or not wanting children, etc. are the most common factors affecting the divorce process. When individuals realize that marriage is no longer sustainable, they resort to a so-called divorce. Divorce is a multi-dimensional phenomenon. And the children have the most swere share of this phenomenon most the longing for parents, separational damage in the perception of topetherness as usell as self confidence are all rellected in children's education and social lives. This reflection can also adversely affect the child's future life and choices. This is not an earthquake, disaster, war or any other disaster, but it can create traumatic effects in the child's world. You may rebuild the destroyed house, but it is very difficult to rebuild the destroyed pride, trust and love. Divorce can leave deep traces in the child's mind and emotions. Using the questionnaire-interview technique and the childhood trauma scale, divorce was found to have a severe effect on children, as seen in our study with 100 families and 174 children.