Animasyon filmlerindeki at hareketlendirmelerinin Eadweard Muybridge şablonu üzerinden incelenmesi
Examining of horse movements in animation movies by Eadweard Muybridge template
  1. Tez No: 614468
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÖZŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK ÜRKMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi Film, Canlandırma, Animasyon, Eadweard Muybridge, Eadweard Muybridge Şablonu, At Figürü, Cartoon, Animation, Eadweard Muybridge, Eadweard Muybridge Template, Horse Figure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Animasyon; çizimlerin, resimlerin ya da objelerin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesi ile elde edilen hareketli görüntü olarak tanımlanmaktadır. Phenakistoscope, flipbook ve zoetrope gibi optik illüzyon oluşturan görüntüleme oyuncaklarının icadıyla karşımıza çıkmıştır. Teknolojik gelişmeler sonucu fotoğraf makinesi, kamera ve bilgisayarın keşfedilmesi ile animasyon gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Sinema filmleri başta olmak üzere hemen hemen görüntülü medyanın bütün birimlerinde temel kullanım aracı olarak karşımıza çıkan“Animasyon”, diğer adıyla canlandırma, teknik olanakların artması ve teknolojik gelişmelerle birlikte birbirini destekleyen veya birbirinden tamamen bağımsız çeşitli animasyon teknikleri ve türlerine ayrılarak bir sektör haline gelmiştir. Bu çalışmada; 100-150 yıllık bir geçmişe sahip olan animasyon; türlerine ve bu türlerin tarihsel gelişim süreçlerine göre animasyonun temel prensipleri bağlamında, çeşitli animasyon teknikleri ve ürünleri incelenmiştir. Eadweard Muybridge Şablonundaki gerçeklik algısına değinilmiş ve at çizim şablonları temel alınarak, animasyon gelişim dönemi ve animasyon tekniklerinden örnekler seçilmiştir. Bu verilerden hareketle at animasyonları üzerine bir çözümleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Animation is the technique of manipulating successive drawings, pictures or objects to create moving images. It was first applied in the history with the devices producing the illusion of motion, such as phenakistoscope, flip book and zoetrope. Thanks to advancing technology, animation has evolved with the invention of the camera, film camera and computer. With increasing technical opportunities and advancing technology, animation, the main tool in almost every type of visual media −particularly motion picture films, has become an industry which contains various subtypes and techniques that are totally different from each other or supporting one another. This study aims to look closely into different animation techniques and products within the context of basic principles of animation, discussing them from the aspect of animation types with a history of 100-150 years and their historical development processes. Perception of reality in The Horse in Motion by Eadweard Muybridge has been addressed and examples have been picked from animation techniques and development period of animation, based on horse drawing patterns. Horse animations have been analyzed in the light of the data collected.