Doğubayazıt ilçesinde yaşanan kuş gribi salgınında, kanatlı hayvanları itlaf edilenlerin, salgın sürecine ilişkin deneyimleri ve hastalıkla ilgili bilgi, tutum ve davranışları
The experiences, knowledge, attitude and behavior of people whose poultry were culled during the avian influenza in the Doğubayazıt, about the epidemic.
- Tez No: 614504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL ERBAYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kuş gribi, Grip salgını, Pandemi hazırlığı, Avian influenza, Epidemic influenza, Pandemic preparedness
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bakıray, S. Doğubayazıt ilçesinde yaşanan kuş gribi salgınında, kanatlı hayvanları itlaf edilenlerin, salgın sürecine ilişkin deneyimleri ve hastalıkla ilgili bilgi, tutum ve davranışları, YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2009. Bu araştırmanın amacı, 2005 yılı sonunda Doğubayazıt'ta başlayan ve 4 kişinin ölümü ve on binlerce kanatlı hayvanın itlaf edilmesi ile sonuçlanan kuş gribi salgınından sonra, halkın hastalıkla ilgili bugünkü bilgi, davranış ve tutumunu saptamak; salgın sırasında çeşitli kurumların yaptığı çalışmaların toplum tarafından nasıl algılandığını, bu çalışmaların kişilerin konuya bakışına, konu hakkındaki bilgilerine ve davranışlarına nasıl yansıdığını değerlendirilmek; bu saptama ve değerlendirmeler ışığında bundan sonraki olası gelişmelere yönelik öneriler geliştirmektir. Araştırma kesitsel tiptedir ve kuş gribi salgınında kanatlı hayvanları itlaf edilenler üzerinde yapılmıştır. İtlaf edilen kanatlı hayvan sahiplerinin sayısı, isim listeleri ve köy ve mahallelere sayısal dağılımları tespit edilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak basamaklı küme örneklemesi seçilmiştir. Araştırmaya katılanların büyük bir kısmı kuş gribi hakkında bilgilendirilmediğini belirtmişlerdir (%54.1). Kuş gribi hakkında bilgi edindiklerini belirtmelerine rağmen kuş gribinin kümes hayvanına bulaşma yollarını bilmeyenlerin oranı ise %60.29 bulunmuştur. Araştırmaya katılanların %71.9 u salgından önce hastalanan kanatlı hayvanları her zaman ya da bazen kesip yediklerini söylemişlerdir. Araştırmaya katılanların tamamına yakını (%98.0) kuş gribi nedeniyle, kanatlı hayvanların taşınması/satışı ile ilgili yasaklama yaşamadıklarını belirtmiş, %50.4 ü salgından sonra kümes hayvanı beslemeyi tamamen bıraktığını ifade etmiştir. Devam edenlerin tamamına yakınının ise salgından sonra kümesçilik uygulamalarında kuş gribinden korunmaya yönelik fazla bir değişiklik yapmadıkları saptanmıştır. Sonuç olarak; Doğubayazıt'ta yaşanan salgının aslında daha da büyük boyutlara varabileceği görülmektedir. Gelecekte bunun aynısının tekrarlanmaması için toplum bazında yapılması gerekenlerin neredeyse hiç yapılmadığı saptanmıştır. Bilinçsizlik ve tedbirsizlik devam etmektedir. Salgından direk etkilenenler yani kanatlı hayvanı itlaf edilenler hastalıkla ilgili sağlığa uygun bilgi tutum ve davranışlara sahip değildir. Yaşanan salgına ve kayıplara rağmen halk olası bir salgın için hazırlıklı değildir. Salgın hazırlık planları toplum katılımı ile topluma dayalı olarak yapılmalıdır. Toplumun güvenli hayvan yetiştiriciliğine geçmesi için bilgi, malzeme, teşvik, personel vb destekler sağlanmalıdır. Toplumun hastalık, salgın, sürveyans, karantina vb uygulamalar konusunda doğru bilgilendirilmesi ve güveninin sağlanması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Bakıray, S. The experiences, knowledge, attitude and behavior of people whose poultry were culled during the avian influenza in the Doğubayazıt, about the epidemic. YYU Institute of Health Sciences, Public Health Department Phd Thesis, Van, 2009. The aim of this study is, to define the people?s behavior, knowledge and attitude about the disease today, after the avian influenza epidemic which resulted with the deaths of four people and slaughtering ten thousands of poultry at the end of the year 2005; to assess how the interventions of several organizations during the epidemic were perceived by the public, how those interventions affected the knowledge, attitude and behavior of the public on the subject; to develop recommendations on the future actions. The study was designed as cross-sectional and implemented on those whose poultry were culled during the avian influenza epidemic. The number, proportional distribution and the names of people whose poultry were culled were obtained from County Agricultural Authority. Stratified Cluster Sampling was used as sampling method. Most of the participants of the survey (54.1%) was declared that they were never informed about avian influenza. 60.3%of those who declared they were informed about the disease did not have accurate information on the ways of communication of avian influenza. 71.9%of participants declared they used to eat infected poultry before the epidemic. Of participants, 98.0%declared that they didn?t experience any restrictions on poultry movement and selling, 50.4%declared they completely leave poultry farming, and almost all of those who continue poultry farming did not make any change in their farming practice to avoid avian influenza. As a result, a future epidemic in the same region can be stronger, and controlling may be more difficult. It is evident that, measures for preventing a new epidemic were not taken. Unconsciousness and unawareness widely exist in the community. People whose poultry were culled are still in lack of appropriate knowledge and safer behaviors. Despite the experienced epidemic and losses, public isn?t still ready for a possible future epidemic. Pandemic preparedness plans should be community based and prepared through community participation. Knowledge, expertise, and logistics should be maintained for people to promote safer poultry practices. General public should be informed about the disease, the control measures like surveillance, quarantine, etc, accurately and trust for the public authorities should be maintained.