Geri Dön

Doğubayazıt ilçesinde hayvancılık faaliyetlerinin analizi

Analysis of livestock activities in Doğubayazıt district

  1. Tez No: 757051
  2. Yazar: İSMAİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvancılık, Hayvancılık Faaliyetleri, Doğubayazıt'ta Hayvancılık, Doğubayazıt, Livestock, Livestock Activities, Livestock in Doğubayazıt, Doğubayazıt
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 191

Özet

Dünya nüfusunun ve besin kaynaklarına olan ihtiyacın sürekli arttığı günümüzde hayvancılık faaliyetlerine ve bu faaliyetlerden elde edilen besin kaynaklarına olan ihtiyaçta gün geçtikçe artmıştır. Doğubayazıt'taki ekonomik faaliyetlerin genel yapısına bakıldığında bölgedeki halkın büyük bir bölümünün hayvancılık faaliyetleri ile uğraştığı ve kazancını bu faaliyetten elde ettiği görülmüştür. Hayvancılık faaliyetlerinden elde edilen gelirin azalmasına bağlı olarak bölgede özellikle son dönemlerde işsizlik önemli oranda artmış ve bu durumda göç olayını tetiklemiştir. Bu çalışmada bahsi geçen sorunların önüne geçilmeye ve bölgede bu kadar önemli olan bu faaliyetin sürdürülmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Hayvancılık faaliyetlerini yürüten insanların belli başlı sorunları üzerinde durulmuş, bu sorunlar alanın coğrafik özellikleriyle kıyaslanarak belirlenmeye çalışılmıştır. Küçükbaş hayvancılık faaliyetine ek olarak arıcılık gibi farklı hayvancılık faaliyetlerinin de önemi üzerinde durulmuş ve bu faaliyetlerinde bölgede arttırılabileceği fikri benimsetilmeye çalışılmıştır. Bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin, alanın iklim ve yer şekillerine bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği görüşü kanıtlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bölgedeki nüfus, eğitim, yerleşme vb. gibi coğrafik özellikler incelenmeye çalışılmış ve bunlara yönelik açıklamalar yapılmıştır. Tespit edilen belli başlı sorunlar açıklanmış, bunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırmada hem nitel hem de nicel olmak üzere karma araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırma konusu ile ilgili çalışmaya ilk olarak saha sınırlaması ile başlanmıştır. Daha sonra saha ile ilgili literatür taraması yapılarak bölgede daha önce çalışılmış kaynaklar incelenmiştir. Ardından bu dokümanter veriler toplanıp belirli bir süre değerlendirilmiştir. Değerlendirilen bu kaynaklar, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan hayvancılık verileri, İl ve İlçe tarım müdürlüklerinden alınan veriler, İl ve İlçe Tarım müdürlüklerinde çalışan bazı görevlilerle yapılan görüşmeler ve son olarakta bölgede bizzat hayvancılık faaliyeti ile geçimini sağlayan insanlarla yapılan mülakatlar araştırmanın en önemli veri tabanını oluşturmuştur. Çalışma sonucunda özellikle küçükbaş hayvancılık faaliyetinin bölgede ne kadar önemli bir faaliyet olduğu ortaya konulmuştur. Bölgede küçükbaş hayvancılık faaliyetlerine bağlı olarak binlerce kişinin yaşamını sürdürdüğü kanıtlanmıştır. Alandaki işsizlik ve göç gibi sorunların ana sebebinin ise yine bu faaliyete bağlı olarak gerçekleştiği saptanmıştır. Bu faaliyetin sürdürülebilmesi, tespit edilen sorunların azaltılması ve bölgede farklı faaliyetlerinde geliştirilebilmesi için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Özet (Çeviri)

In today's world, where the world population and the need for food resources are constantly increasing, the need for livestock activities and the food sources obtained from these activities has increased day by day. When we look at the general structure of the economic activities in Doğubayazıt, it is seen that most of the people in the region are engaged in livestock activities and earn their income from this activity. Due to the decrease in income from livestock activities, unemployment has increased significantly in the region, especially in recent years, and this has triggered migration. In this study, suggestions have been made to prevent the aforementioned problems and to continue this activity, which is so important in the region. The main problems of the people who carry out livestock activities have been emphasized, and these problems are tried to be determined by comparing them with the geographical features of the area. In addition to small cattle breeding, the importance of different activities such as beekeeping has been emphasized and the idea that these activities could be increased in the region is tried to be adopted. It has been tried to be proved that livestock activities in the region may vary depending on the climate and landforms of the area. In addition, geographical features such as the population in the region, education, settlement etc. have been tried to be examined and explanations have been made. The identified main problems have been explained and solutions have been offered for them. In the research, mixed research methods, both qualitative and quantitative, have been used together. The study on the research subject first started with the field limitation. Afterwards, the literature on the field was searched and the previously studied sources in the region were examined. Then, these documentary data were collected and evaluated for a certain period of time. These evaluated sources are the livestock data announced by TUIK (Turkish Statistical Institute), the data received from the Provincial and District Directorates of Agriculture, the interviews with some officials working in the Provincial and District Directorates of Agriculture, and finally the interviews with the people who make a living from livestock activities in the region form the base. As a result of the study, it has been revealed how important the small cattle breeding activity is in the region. It has been proven that thousands of people live in the region depending on small cattle breeding activities. It has been determined that the main reason for problems such as unemployment and migration in the area is due to this activity. Various suggestions have been made in order to maintain this activity, to reduce the identified problems and to develop different activities in the region.

Benzer Tezler

  1. Iğdır Ovası ve çevresinin beşeri coğrafyası

    Başlık çevirisi yok

    İBRAHİM GÜNER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1991

    CoğrafyaAtatürk Üniversitesi

    PROF.DR. HAYATİ DOĞANAY

  2. Gümrük kapılarının ülkeler arası etkileşimdeki rolüne bir örnek: Gürbulak gümrük kapısı (Türkiye-İran)

    An example of the interaction between countries: Gürbulak customs gate (Turkey-Iran)

    JİLA KHAKİKHOEI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    CoğrafyaAtatürk Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR

  3. Doğubayazıt ilçesinde yaşanan kuş gribi salgınında, kanatlı hayvanları itlaf edilenlerin, salgın sürecine ilişkin deneyimleri ve hastalıkla ilgili bilgi, tutum ve davranışları

    The experiences, knowledge, attitude and behavior of people whose poultry were culled during the avian influenza in the Doğubayazıt, about the epidemic.

    SONAY BAKIRAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Halk SağlığıYüzüncü Yıl Üniversitesi

    Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TUĞRUL ERBAYDAR

  4. Sınıf öğretmenlerinin ders hazırlığı için bilgisayar ve internet kullanımının incelenmesi (Doğubayazıt ilçesi örneği)

    Examining the use of computer and inetrenet for classroomteachers' lesson proparation (simple of Dogubayazit)

    ÖRSAN ÖZKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    BiyoistatistikKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN

  5. Ahmed-i Hânî'nin hayatı eserleri ve tasavvufî düşüncesi

    Ahmad Khani: His life, works, and the concept of sufism

    FAZIL YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FERZENDE İDİZ