Sepiyolit destekli Aspergillus Fumigatus ve Aspergillus Terreus ile Kongo Kırmızısı giderimi
Removal of Congo Red by Sepiolite supported Aspergillus Fumigatus and Aspergillus Terreus
  1. Tez No: 614523
  2. Yazar: BETÜL MÜJDECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA MALKOÇ, DOÇ. DR. SEDEF DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Sorpsiyon, Aspergillus fumigatus, Aspergillus terreus, Kongo Kırmızısı, İmmobilize sorbent, Sorption, Aspergillus fumigatus, Aspergillus terreus, Congo Red, Immobilized sorbent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Aspergillus fumigatus ve Aspergillus terreus kültürlerinden elde edilen biyokütle, doğal ve HDTMA modifiye-sepiyolit ile immobilize edilerek sorbentler hazırlanmıştır. Hazırlanan sorbentlerin anyonik bir boyarmadde olan Kongo kırmızısının sulu çözeltilerinden uzaklaştırılması için uygunluğu kesikli sistemde belirlenmeye çalışılmıştır. Sorpsiyon mekanizmasına etki eden sorbent miktarı, denge temas süresi, boyarmadde derişimi ve sıcaklık parametreleri verileri ile yalancı-birinci derece, yalancı-ikinci derece ve partikül içi difüzyon modelleri ile Langmuir ve Freundlich izoterm modelleri uygulanmıştır. Tüm sorbentler için sorpsiyona ait denge verilerinin belirli hata sınırları içersinde sorpsiyon kapasiteleri açısından Langmuir izoterm modeli ile temsil edilebileceği sonucuna varılmıştır. I) 45 oC sıcaklıkta A. fumigatus için ve MS-fumigatus için sırasıyla, 72,99 mgg‒1 ve 114,28 mgg‒1 iken, DS-fumigatus için ise 35 oC sıcaklıkta 355,87 mgg‒1 olarak hesaplanmıştır. II) A. terreus için 45 oC sıcaklıkta 67,07 mgg‒1 olarak hesaplanmıştır. DS-A. terreus ve MS-A. terreus için 35 oC'de ise sırasıyla 353,36 mgg‒1 ve 69,49 mgg‒1'dır. Deneylerde kullanılan immobilize sorbentlerin sorpsiyon davranışlarının aydınlatılabilmesi amacıyla FT-IR ve SEM analizleri kullanılarak karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak çalışmamızda geliştirilen immobilize sorbentler, Kongo Kırmızısı boyarmaddesinin sulu çözeltilerden gideriminde etkili ve alternatif malzemeler olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Two different biomass obtained from Aspergillus fumigatus and Aspergillus terreus fungal cultures, were immobilized by natural and HDTMA modified-sepiolite and sorbents were prepared. It has been intended to determine the availability of the prepared sorbents to remove Congo Red (an anionic dyestuff) from aqueous solutions, in the batch system. By the affecting sorption mechanism of equilibrium time, initial dyestuff concentration and temperature parameters data, pseudo-first order, pseudo-second order and intraparticle diffusion models, Langmuir and Freundlich isotherm models were applied. It is concluded that the equilibrium data of sorption in terms of sorption capacity for all sorbents can be represented by Langmuir isotherm model within determine limit of error. I) A. fumigatus and MS- A. fumigatus were calculated as 72.99 mgg‒1 and 114.28 mgg‒1, respectively, at 45oC; while DS-A. fumigatus was calculated as 355,871 mgg‒1 at 35 oC. II) A. terreus was calculated as 67.07 mgg‒1 at 45 oC. DS-A. terreus and MS-A. terreus were calculated as 353.36 mgg‒1 and 69.49 mgg‒1, respectively, at 35 oC. In order to clarify the sorption behavior of immobilized sorbents used in the experiments, characterization studies were carried out using FT-IR and SEM analyzes. In general, the immobilized sorbents developed in our study were suggested as on effective and alternative materials for the removal of Congo Red dyestuff from aquatic solutions.