Öğrenilmiş güçlülük düzeyleri bağlamında girişimcilerin girişimcilik algısına yönelik bir araştırma: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri örneği
A study on entrepreneurs' perception of entrepreneurship in the context of their learned resourcefulness levels: Technology Development Zones sample
- Tez No: 614546
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE BAYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenilmiş Güçlülük, Girişimci, Girişimcilik, Girişimci Kişilik Özellikleri, Learned Resourcefulness, Entrepreneur, Entrepreneurship, Entrepreneurial Personality Traits
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu araştırmanın konusunu Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde faaliyet gösteren firma sahibi girişimcilerin, öğrenilmiş güçlülük düzeyleri bağlamında girişimci ve girişimcilik bakış açılarının araştırılması oluşturmaktadır. Araştırmada girişimcilerin sahip olduğu öğrenilmiş güçlülük seviyelerine bağlı olarak; girişimci ve girişimcilik bakış açıları, deneyimleri ve algılarındaki benzerliklerin ya da farklılıkların ortaya koyulması amaçlanmıştır. Karma desene sahip araştırmanın nicel aşamasında; Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren 4.443 firma sahibi girişimciye öğrenilmiş güçlülük düzeyinin belirlenmesi için Rosenbaum (1980) tarafından oluşturulan, Siva (1991) ve Dağ (1991) tarafından Türkçe 'ye uyarlaması yapılan“Rosenbaum Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği”uygulanmıştır. Geri dönüş sonuçlarına göre kullanılabilir 265 anketin SPSS Windows 22.0 paket programı kullanılarak analizleri gerçekleştirilmiş; alınan ölçek puanları ortalamasının altında kalan gruba düşük güçlülük, ortalamanın üstünde kalan gruba ise yüksek güçlülük seviyesi olarak düzeyler belirlenmiştir. Nitel araştırma aşamasında ise; belirlenen gruplar içerisinden katılımı gönüllü olarak kabul eden 10 düşük öğrenilmiş güçlülük ve 12 yüksek öğrenilmiş güçlülük düzeyine sahip katılımcılar ile yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler toplanmış ve MAXQDA 18 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularında; nicel araştırmada ankete katılan 265 kişinin öğrenilmiş güçlülük düzeylerine göre, yüksek ve düşük öğrenilmiş güçlülük düzeyine sahip grup arasında anlamlı bir farkın çıktığı tespit edilmiştir. Nitel araştırma sonucunda, yüksek öğrenilmiş güçlülük düzeyine sahip katılımcıların; düşük öğrenilmiş güçlülük düzeyine sahip katılımcılara göre; girişimci ve girişimcilik yorumlarında algı ve söylem farklılıkları olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of the present study is to investigate the perspectives of entrepreneur company owners based in the Technology Development Zones on the entrepreneur and entrepreneurship in the context of their learned resourcefulness levels. The aim is to foreground, in relation to the entrepreneurs' levels of learned resourcefulness, similarities and differences in their perspectives, experiences and perceptions regarding the entrepreneur and entrepreneurship. In the quantitative part of the study which employs the mixed method,“Learned Resourcefulness Scale”developed by Rosenbaum (1980) and adapted into Turkish by Siva (1991) and Dağ (1991) was applied on 4443 entrepreneur company owners based in the Technology Development Zone in order to determine their level of learned resourcefulness. 265 surveys valid in accordance with the feedback results were analyzed with SPSS Windows 22.0. The group who fell below the average scale point was designated as low resourcefulness level, while the other group achieving over the average scale point was designated as high resourcefulness level. In the qualitative part of the study, data was collected through interviews done with voluntary participants - 10 from the group designated as low resourcefulness level and 12 from the high resourcefulness level, and the collected data was analyzed with MAXQDA 18. The research findings have shown that, according to the learned resourcefulness levels of the 265 participants who took part in surveys in the quantitative part, a significant difference was determined between the high resourcefulness level group and the low resourcefulness level group. As a result of the qualitative research, it has been found that there are perceptual and discursive differences between the participants with high resourcefulness levels compared to those with low resourcefulness levels.