Van il merkezindeki lise öğrencilerinin sigarayla ilgili tutum ve davranışları
The attitude and behaviour of high school students about smoking at the province Van
- Tez No: 614569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKTAN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sigara, tutum, davranış, lise öğrencisi, Van, Türkiye, Smoking, attitude, behaviour, high school student, Van, Türkiye
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sevgili Z. Van il merkezindeki lise öğrencilerinin sigarayla ilgili tutum ve davranışları, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2009. Bu araştırma Van İl Merkezindeki lise öğrencilerinin sigarayla ilgili tutum ve davranışlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Van Merkezi'ndeki lise öğrencilerinde kesitsel tipte yapılan bu çalışmada 16 okula gidilmiş, 444 öğrenciye ulaşılmış ve 46 sorudan oluşan anket uygulanarak veri toplanmıştır. Veriler 5727 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı 19.05.2008 tarihinden önce toplanmıştır. Araştırmaya katılan örencilerin yaşları 14 ile 19 arasında olup, yaşlarının ortalaması 16.05'tir. Öğrencilerin %61.1'i erkek, %38.9'u kızdır. Öğrencilerin sigaranın zararları hakkında en fazla bilgi edindikleri yer aile, daha sonra okul bulunmuştur. Öğrencilerin %72.6'sı öğretmenlerini okulda sigara içerken gördüğünü belirtmiştir. Öğretmenlerini sişgara içerken gören öğrencilerin sigarayı deneme oranı diğerlerinden anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p=0.004). Öğrencilerin kafe/internet kafe ve evlerinde sigara dumanına maruz kaldıkları saptanmıştır. Erkeklerin, yaşı daha küçük olanların, ailesi ve öğretmenleriyle sorunlarını paylaşmayanların, kardeşi sigara içenlerin, okul başarısı düşük olanların, okulunda sigara içme odası olduğunu belirtenlerin, öğretmenlerini sigara içerken görenlerin, okul çevresinde tütün ürünü içilebilen yer olduğunu ifade edenlerin, sigarayı deneme, sigara içme ve/veya altı aydan daha uzun süre sigara içme sıklığı daha yüksek bulunmuştur (p?0.05). Araştırmaya katılan tüm öğrencilerin %26.7'sinin sigarayı denediği saptandı. Sigarayı içen öğrencilerin %83.7'si sıkıntı/stres nedeniyle başladığını belirtmiştir. Sigara içen öğrencilerin %66.7'si de sigarayı bırakmayı düşündüğünü belirtmiştir. Sigara içen öğrenciler sigara almak için gerekli parayı çoğunlukla harçlıklarından temin ettiklerini, sigarayı bakkal ve marketlerden aldıklarını, sigara alırken yaşlarından dolayı sorun yaşamadıklarını ifade etmişlerdir. Sigara içmeyen öğrenciler yasalara daha sıklıkla olumlu yönde destek vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
Sevgili Z. The attitude and behaviour of high school students about smoking at the province Van. Universty Of Yüzüncü Yıl, Instute Of Health Sciences, Departmant of Public Health, High Graduate Thesis, Van, 2009. The aim of this study is to determine the attitude and behaviour of high school students concerning cigarette usage at Van. This cross sectional study was carried out at 16 high schools at the central of Van, 444 students have been reached and the data was collected using a questionnaire composed of 46 questions. Data was collected before 19 of May 2008, the date which the Law 5727 came into effect. Students who have participated the study were between 14-19 ages with an average of 16.05. The students? 61,1% were male, 38,9 % were female. It has been found that students get the maximum information about harms of smoking mostly in their family and secondarily at school. 72.6% of the students declared that they have seen their teachers while smoking at school. The rate of experiencing smoking at least once among the students who have seen their teachers while smoking was found significantly higher then the rate among the rest of the students (p=0.004). It was found that students are exposed to cigarette smoke in cafes/internet cafes and at home. The frequence of continuous smoking, smoking for six or more than six months and experiencing smoking at least once was found higher in male and younger students. Also students having difficulty in sharing problems with their families and teachers, having a smoker brother/sister, observing their teachers smoking, having a low school performance, stating a smoking room at school and places where smoking is allowed around the school location are present had a higher frequence of continuous smoking, smoking for six or more than six months and experiencing smoking at least once(p?0.05). It was determined that 26,7% of all students participated in the study experienced smoking at least once. Most of (83,7%) current smoker students stated that they started smoking due to stress and 66,7% of them stated that they were planning to stop smoking. Smoking students expressed that they frequently used their pocket money for buying cigarette, they obtained cigarette from markets and grocery stores and that they had no problems due to their age during providing cigarette. Non smoker students supported laws more positively than the others.