Türkiye'de Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin (SEGBİS) hukuksal yargılama sürecine etkisi
The effects of the audio-visual technology on judicial processes in Turkey
  1. Tez No: 614603
  2. Yazar: SÜNDÜZ NEHİR KOVAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: yönetimsellik, neoliberalizm, e-devlet, UYAP, SEGBİS, governmentality, neoliberalism, e-government, UYAP, SEGBİS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkiye'de Ses ve Görüntü Bilişim Siteminin (SEGBİS) Hukuksal Yargılama Sürecine Etkisi Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), elektronik ortamda adalet hizmetlerinin sağlanması için inşa edilmiştir. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ise UYAP bilişim sisteminin altyapısı üzerinde çalışan, ifade alma ve sorgulama amacıyla adli süreçlerde kullanılan bir görüntülü-sesli (video konferans) bağlantı yapısıdır. 20 Eylül 2011'de yayınlanan yönetmelikle SEGBİS'in uygulama çerçevesi belirlenmiş ve sistem giderek yaygınlaştırılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'nin elektronik dönüşüm sürecinin tarihine, yasal mevzuat ve kurumlara, SEGBİS teknolojisi öncesi sürece dair tarihsel bir arka plan verilmektedir. Teknolojinin kullanımının yaygınlaştırılmasından sonra yargılama süreçlerine etkisi ise Yargıtay'ın verdiği bozma kararları ve Hürriyet gazetesi haber örnekleri üzerinden incelenmiştir. Yönetmeliğin yayımlanma tarihi (Eylül 2011) ile Olağanüstü Hal'in ilan edildiği (Temmuz 2016) tarih aralığı araştırma için seçilmiştir. OHAL sırasında ve sonrasındaki SEGBİS kullanımında başlı başına incelenmesi gereken pek çok değişim olmuş, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun bizzat kendisi değişikliğe uğramıştır. İlgili döneme odaklanarak teknolojinin etkilerini araştırmak bu değişikliklere giden zeminleri anlamaya da imkan sunmaktadır. Bu çalışmada, 2011 - 2016 döneminde haberleştirilen davalarda, video konferans teknolojisinin hukuksal yargılama sürecine etkisi çoklu boyutlarıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The National Judicial Network Project (UYAP) was built to provide judicial services in an electronic environment. As far as the Sound and Video Information Technology System (SEGBİS) is concerned, it is an audio-visual connection structure (video conference) which functions on the structure of UYAP information system and is used with the purposes of taking testimonies and interrogation. In accordance with the regulations that were set on 20 September 2011, SEGBİS's application framework has been determined and the system was gradually extended. This thesis provides a historical background regarding the pre-SEBGİS period, the history of e-transformation in Turkey as well as the relevant legislation and institutions. The effects of the technology following the extension of its use were scrutinized with regard to the decisions of reversal by the Supreme Court of Appeals and the news coverages of Hürriyet newspaper. This research focuses on the period between the date when the regulation was issued (in September 2011) and the date of declaration of the state of emergency (in July 2016). The uses of SEGBİS during and after the state of emergency caused drastic changes the effects of which require further research and the Code of Criminal Procedure underwent a change. Examining the effects of the technology by focusing on this period in question enables us to grasp what underlies these changes. This thesis discusses the multiple dimensions of the effects of video conference technology on the legal prosecution processes with reference to the news coverages of the cases between 2011 and 2016.