Ancient Greek skepticism: Philosophy as a way of life
Antik Yunan skeptisizmi: Bir yaşam biçim olarak felsefe
- Tez No: 614609
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP TALAY TURNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sorgulama, Hakikat, İnanç, Bilgi, Eylem, Investigation, Truth, Belief, Knowledge, Action
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Toplumsal Düşünce Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, Antik Yunan skeptisizminin, felsefi muhasebe çerçevesinde, hakikat arayışına ve inançtan kurtulmaya adanmış bir yaşam biçimi olup olamayacağını incelemeyi amaçlamaktadır. Antik Yunan skeptisizmini bir yaşam biçimi olarak ortaya koyabilmek için Akademik ve Pyrrhoncu olarak ayrılan iki farklı skeptik hareketin Antik Yunan skeptisizmi başlığı altında bir araya getirilip getirilemeyeceği sorgulanacaktır. Bu bağlamda, Akademik skeptikler ve Pyrrhoncu skeptikler ortak felsefi özellikleri üzerinden ele alınacaktır. İncelenmesi hedeflenen ortak felsefi özellikler şunlardır; yaşam boyu süren bir sorgulama faaliyeti, diyalektik metot ve karşıtlıklar oluşturmak, hakikat iddiası taşımayan söylem ve onayın askıya alınması, mantıksal prensipler ve aklın rehberliği. Ayrıca, Antik Yunan skeptisizminin bir yaşam biçimi olarak motivasyonunu kavrayabilmek için skeptisizm Helenistik felsefe okullarına mukabelesi ve Sokrates'in Helenistik felsefe üzerindeki etkisi üzerinden ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to take Ancient Greek skepticism into consideration in terms of philosophical account which may render skepticism as a way of life devoted to search for truth and avoidance of belief. In order to depict Ancient Greek skepticism as a philosophical way of life, it will be questioned whether two different skeptical movements can be assembled under the title of Ancient Greek skepticism. With this regard, two skeptical movements, which are Academics and Pyrrhonians, will be taken in to consideration in respect of their common philosophical features. Common philosophical features to be examined will be; life-long commitment to philosophical investigation, examination and avoidance of beliefs, dialectical method and setting oppositions, non-assertive discourse and suspension of assent, logical principles and guidance of reason. Moreover, in order to understand motivations of Ancient Greek skepticism as a philosophical way of life, skepticism will be taken into consideration with regards to its reaction to Hellenistic schools and Socrates' influence on Hellenistic philosophy.