Kuşkuculuğun ana hatlarıyla felsefe tarihine etkileri
Mainline effects of skepticism on the history of philosophy
- Tez No: 695113
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dogma, İde, Logos, Söylem, bilgi, Dogma, Idea, Logos, Discourse, information
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kuşkuculuk felsefe tarihi boyunca insan faaliyetini belirleyen unsur olan bilme edimini sürekli eleştirileriyle bilinmektedir. Kuşkuculuğun en önemli iddası kesinlik temelinde doğruluğun belirlenemeyeceğidir. Bunun nedeni insanın yetilerinin kısıtlılığıdır. Felsefe hakikat arayışı anlamında bir bilme faaliyetidir. İnsanın bu anlamda kendisini ve varlığı bilebilecek bir tarzda konumlanışı söz konusudur. İnsan etkinliği bilme faaliyetini dogma temelinde gerçekleştirmektedir. Aklın zorunlu olarak ide biçiminde oluşturduğu dogmalar temelinde varlığın izahı yapılmaktadır. Bu gerek rasyonalist gerek ise deneyimci filozofların aklı konumlandırış ve bilmeye temel teşkil etmesi açısından gerekli olarak görülmüştür. Bu bağlamda dogmalar kanıtlanmaya ihtiyaç duyulmayan apaçık doğrular olarak belirmiştir. Bu durum aynı zamanda bir ideleştirme faaliyeti olduğundan felsefi söylemin (logos) referans noktasıdır. Logos dogmaya bağlı bilme faaliyetini icra eden akıl olarak söylem konumundadır. Bu anlamda söylem eylemini içerisinde barındıran bir bütünlüğü ifade etmektedir. Bu nedenle sistematik felsefe bu bütünlük etrafında kurulmuştur. İşte bu bütünlüğün anlam bağlamını oluşturan dogma temelli söylem tarzı ide-o-logos zeminidir. Buna göre ide-o-logos belirli bir dogmanın etrafında varlığı izah etme anlamında felsefenin söylem boyutudur. Buna göre söylem içerik olarak sürekli değişim göstermiştir. Bu bağlam itibariyle çalışmanın amacı ide-o-logos bağlamında felsefe faaliyetinin kuşkuculuğun eleştiri etkinliğini yeniden okumaktır. Böylelikle kuşkucu felsefenin kendinden önceki tarihe dayanarak esasında aklın kadim problemi olduğu ortaya çıkacaktır. Bu bağlam itibariyle günümüzün görüşü olan sofistik paradigma ortaya çıkarıp kuşkuculuğun buna tercih edilebilir olduğunu belirtmektir.
Özet (Çeviri)
Skepticism is known for its constant criticism of the act of knowing, which is the determining factor of human activity throughout the history of philosophy. The most important claim of skepticism is that accuracy cannot be determined on the basis of certainty. This is due to the limitations of human abilities. Philosophy is an activity of knowing in the sense of seeking truth. In this sense, man is positioned in a way that he can know himself and existence. Human activity carries out the activity of knowing on the basis of dogma. Existence is explained on the basis of dogmas that the mind necessarily creates in the form of ideas. This has been seen as necessary for both rationalist and experiential philosophers to form a basis for positioning the mind and knowing.In this context, dogmas appeared as self-evident truths that did not need to be proven. This situation is also the reference point of philosophical discourse (logos) since it is an activity of ideation. Logos is in the position of discourse as the mind that performs the act of knowing based on dogma. In this sense, it expresses an integrity that includes the act of discourse. Therefore, systematic philosophy is built around this integrity. The dogma-based discourse style that constitutes the meaning context of this unity is the ground of ide-o-logos. Accordingly, ide-o-logos is the discourse dimension of philosophy in the sense of explaining existence around a certain dogma. Accordingly, the discourse has constantly changed in terms of content. In this context, the aim of the study is to re-read the criticism activity of skepticism of philosophy activity in the context of ide-o-logos. Thus, it will be revealed that skeptical philosophy, based on the previous history, is actually an ancient problem of the mind. In this context, it is to reveal the sophistic paradigm, which is today's view, and to state that skepticism is preferable to this.