Cross-cultural comparison in the adoption of emerging technologies in construction industry
İnşaat sektöründe gelişmekte olan teknolojilerin adapte edilmesinde kültürlerarası farklılıkların incelenmesi
- Tez No: 614668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KIVRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası Karşılaştırma, Yapı Teknolojileri, Yapısal Denklem Modellemesi, Cross-Culture Comparison, Construction Technologies, Structural Equation Modelling
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünya“Endüstri 4.0”olarak adlandırılan bir sanayi devrimi üzerinden çalışmaktadır. Mühendislik alanlarının, işletme ve geçim standartları üzerinde büyük bir etkisinin olduğu ileri sürülmektedir.Teknolojilerin artması ve yaygınlaşmasından dolayı şirketler inşaat teknolojilerine yatırım yapmaktadır. Inşaat teknolojisinin başarısı, mühendislerin teknolojilerin kabulüne ve benimsenmesine dayanmaktadır. İnşaat teknolojisini uygularken şirket mühendisleri tarafından kabul edilmesi gereken prosedürler konusunda son zamanlarda çok fazla araştırma yapılmamıştır. Bu çalışma, yeni teknolojilerin adaptasyonundaki kültürel etkileri incelemektedir. Bu çalışmanın amacı, kültürel farklılıkların inşaat şirketlerine yenilikçi teknolojilerin adaptasyonu ve dahil edilmesine etkisini araştırmaktır. Bu araştırma, bireyin yeni ortaya çıkan teknolojileri inşaat geçmişinde kullanmayı kabul etmedeki rolünü incelemektedir. Önceki araştırmalar kültürü, yeni teknolojilerin adapte edilmesinde önemli bir engel olarak ortaya koymaktadır. Gelişen teknolojilerin adapte edilmesi için prototip olarak Teknoloji Kabul Modeli (TAM) uygulanmış ve Hofstede'nin kültürel boyutları ele alınmıştır. Bu araştırmanın sonuçları, kültürün gelişmekte olan teknolojileri kullanma niyeti üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Analiz sonuçları, hipotezlerin çoğunun desteklendiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, ortaya çıkan teknolojilerin uygulanmasının, gruplar kültürel olarak ilişkili olduğunda en etkili olmasını önermektedir. Araştırma kapsamında 248'i Türk ve 214'ü Hintli olmak üzere toplam 462 mühendis arasında anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
All zones worldwide are working through a once again industrial revolution which is called“Industry 4.0”. It is proposed to have a huge impact on engineering, commercial, standards of livelihood. With the rise and spread of technologies, companies are investing in Construction Technologies (C-techs). Still, the success of construction technologies relies on engineers' acceptance and adoption of technologies. Not much exploration has recently been done to confirm the procedure of in what way corporate engineers use and take up construction technology. This study makes known the significance of cultural comparison and adaptation of emerging technologies. The study aims to investigate the problem of culture's role in using and agreeing to take innovative technologies in construction companies. The research investigates the influence of an individual's role in agreeing to use emerging technology in establishments which is not being done much to our knowledge within the construction context. Previous investigations reveal culture is the significant obstacle in acceptance of novel techs. Technological Acceptance Model (TAM) was applied as a prototype for approving of emerging techs, even though cultural measurements a prominent philosophy by Hofstede were applied. The outcomes of the data analysis disclose that most of the hypotheses are supported. The study recommends that pass on of emerging techs are most to be expected to be effective if the groups are culturally associated. The results of the research illustrate that culture has a significant influence on the intention to use emerging techs. Overall 600 questionnaires were circulated 300 engineers from India and 300 from Turkey respectively, out of which 490 returned signifying 81% comeback percentage. Subsequently repeated comebacks diagnosis for misplaced data, retained 462 questionnaires for examination. These contained 248 Turkish participants and 214 Indian participants.