Nöroendokrin tümörlerin SPECT-BT cihazı ile tanısal görüntülemesinde Tc-99m işaretli somatostatin reseptör ajanı (99m Tc-HYNIC-Oktreotate) kullanımının etkinliğinin araştırılması
The Diagnostic Efficiency of 99mTc-HYNIC-Octreotate in Comparison with 111In-pentetrotide SPECT-CT in the detection of neuroendocrine tumours
  1. Tez No: 614669
  2. Yazar: EMEL KOÇYİĞİT DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 99mTc-HYNIC-oktreotate, Nöroendokrin tümör, Somatostatin reseptör sintigrafisi, 99mTc-EDDA/HYNIC-TATE, Neuroendocrın Tumors, SRS, SPECT/CT
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
. Somatostatin analoglarını Tc-99m ile işaretleme çalışmaları son 10 yıldır denenmektedir. 99mTc-HYNIC-Oktreotate`in nöroendokrin tümörlerde somotostatin reseptör tip2 `ye afinitesinin 111In-pentetrotid'e kıyasla daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada nöroendokrin tümörlerde 99mTc-HYNIC -oktreotate ile somatostatin reseptör görüntülemenin etkinliğini 111In-pentetrotid ile karşılaştırmak, ayrıca hibrid görüntüleme yöntemi olan SPECT-BT'nin nöroendokrin tümörlerin tanısına katkısını araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmaya 19 hasta dahil edilmiş, 14 hastaya her iki ajanla, 5 hastaya ise sadece 99mTc-HYNIC-oktreotate ile planar ve SPECT-BT görüntüleme yapılmıştır. Görüntüler görsel, sayısal, ve semikantitatif olarak değerlendirilmiştir. Hasta bazında yapılan değerlendirmede 111In-pentetrotide çalışması ile tümöral tutulum saptanan tüm hastalarda 99mTc-HYNIC-Oktreotate ile de aynı lokalizasyonda tümöral tutulum başarı ile saptanmıştır. 99mTc-HYNIC-Oktreotate ile saptanan tümöral tutulum sayısı 111In-pentetrotid ile saptanan tümöral tutulum sayısından fazladır (40/45 (%88), 36/45 (%80) p=0.109). Semikantitatif analizde 99mTc-HYNIC-Oktreotate çalışmasında planar ve SPECT görüntülerde daha yüksek tümör/organ tutulum oranları tespit edilmiştir. Sonuçlar SPECT-BT çalışmasının nöroendokrin tümörlerin değerlendirilmesinde faydalı bir yöntem olduğunu göstermiştir. SPECT-BT görüntüleme ile tutulumun anatomik lokalizasyonu ve karakterizasyonu daha net yapılmakta, tüm bu özellikler tanı ve tedaviye doğru katkı şeklinde yansımaktadır. 99mTc-HYNIC-oktreotate, yüksek görüntü kalitesi, düşük radyasyon maruziyeti, tek gün görüntüleme protokolü ile 111In-pentetrotid ile somatostatin reseptör görüntülemeye iyi bir alternatif olarak görülmektedir. Çalışma TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir (proje no: 109S498).
Özet (Çeviri)
. Studies on radiolabeling of somatostatin analogues with Tc-99m, have been introduced in the last decade. 99mTc-HYNIC-Octreotate have better affinity for somatostatin receptor type 2 in comparison with 111In-pentetrotide. The aim of this study was to assess the diagnostic efficiency of 99mTc-HYNIC-octreotate in comparison with 111In-pentetrotıde scintigraphy in the detection of neuroendocrine tumours. This study also evaluates the impact of SPECT-CT on somatosatin receptor scintigraphy (SRS) interpretation and clinical management of these tumors. 19 patients were included in the study. Fourteen patients were studied with 111In-pentetrotide and 99mTc-HYNIC-octreotate scintigraphy, five patıents were studied with only 99mTc-HYNIC-octreotate scintigraphy. All patients underwent whole body scan and SPECT-CT. Images were evaluated visually and semiquantitatively. On patient basis, the diagnostic results of both studies were similar. The number of lesions detected by 99mTc-EDDA/HYNIC-TATE were found higher than the number of lesions detected by 111In-DTPA-D-Phe-octreotide (40/45 (%88), 36/45 (%80) p=0.109). Semiquantitative analysis showed higher tumour/organ count ratios for both whole-body and SPECT 99mTc-EDDA/HYNIC-TATE scans The results of this study indicate that SPECT/CT is a valuable tool for the assessment of neuroendocrine tumours. It provides the precise anatomic localization of scintigraphic findings, thus improving lesion detectability and characterization capabilities of SRS, which in turn contribute to the therapeutic management in patients with neuroendocrine tumours. The present study have suggested that, 99mTc-EDDA/HYNIC-TATE may be a better alternative to 111In-DTPA-D-Phe-octreotide due to high image quality and lower radiation dose. This study was supported inpart by Turkish Scientific and Research Council (TUBİTAK) project no: 109S498