İş aile yaşam dengesinin performansa etkisi
The impact of work-family life balance on performance
  1. Tez No: 614670
  2. Yazar: ELİF ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Yaşam Dengesi, İş-Aile Yaşam Dengesi, Performans, Performans Algısı, İş Performansı, Work-Life Balance, Work-Family Life Balance, Performance Perception, Job Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışanların iş-aile yaşam dengesinin iş performans algısına etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemi Trabzon ilinin Akçabat Belediye'sinde görev yapan 250 kamu çalışanından oluşmuştur. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, İş-Aile Yaşam Dengesi Ölçeği ve İş Performans Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi sürecinde betimsel istatistikler, Bağımsız Grup t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Korelasyon Analizi ve Regresyon Analiz tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıları iş-aile yaşam dengeleri ile iş performans algıları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. İş-aile yaşam dengesi, iş performans algısı üzerinde etkili bir faktördür. Katılımcıların iş-aile yaşam dengelerinin yaş, eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre; iş performans algılarının ise medeni durum, yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem ve aynı yerde çalışma sürelerine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of work-family life balance on job performance perception. The sample of the study consisted of 250 public employees working in a municipality in Trabzon Akçaabat.Work-Family Life Balance Scale and Job Performance Perception Scale were used as data collection instruments.Descriptive statistics, Independent Group t-Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), Correlation Analysis and Regression Analysis techniques were used during the data analysis process. As a result of the study, a positive significant relationship was found between the participants' work-family life balances and their job performance perceptions. While the levels of work-family life balances of the participants differed according to the veriables of age, education and professional seniority;and job performance perception levels differ according to the marital status, age, education, professional seniority and working time in the same workplace.