İşveren markasının örgüte bağlılık yaratmadaki rolü üzerine bir araştırma
A research on the role of employer brand in creating organizational commitment
  1. Tez No: 614672
  2. Yazar: BERNA ATİLA AŞICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA AYDINLI KULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, İşveren Markası, Örgütsel Bağlılık, Brand, Employer Branding, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İşveren markası kavramı 1990'lı yılların ikinci yarısında ortaya çıkan, işletmelere nitelikli işgücü temini ve yetkin çalışanların kurumda tutundurulması konularında rekabet avantajı sağlayan bir kavram olarak gündeme gelmiştir. İşveren Markası, bir kurumun iş görenler açısından nasıl algılandığını ifade eder. İnsan kaynağının kurumun başarısındaki önemli katkısının bilincinde olan kurumlar doğru ve etkin bir marka yönetimi ile yetenekli iş görenler için cazip bir iş yeri olma amacını taşırlar. Çalışılabilecek iyi bir iş yeri olarak marka algısını kuvvetlendiren kurumlarda çalışanların da iş yerlerine bağlılıkları ve dolayısı ile katkıları artacaktır. Örgütsel bağlılık, en genel tanımı ile örgüt ile çalışan arasındaki bilişsel ve duygusal yönelimleri ifade eden bir kavramdır. Bağlılığı yüksek çalışanların, kurumun amaçlarına ulaşmasında ekstra çaba sarf edeceği, bağlılığı düşük çalışanların ise verimsizliğe neden olacağı bilinmektedir. Bu tez çalışmasında işveren markası ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlamıştır. Bu doğrultuda İstanbul'da üretim sektöründe faaliyet gösteren bir holdingin genel merkezinde görev yapan, Y Kuşağı'na mensup 206 beyaz yakalı çalışana ulaşılarak anket yolu ile veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışanların işveren markası algılarının örgüte bağlılık yaratmada anlamlı bir etkisi olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of employer branding has emerged in the second half of the 1990s, as a competitive advantage in terms of supplying the qualified workforce and recruiting the best and provide commitment to the organization. The employer brand refers to how an organization is perceived for its employees. Organizations aware of the significant contribution of human resources to the success of the organization, aim to be an attractive workplace for talented employees with correct and effective brand management. When they became a good place to work, the employees' commitment will increase and so their contributions will increase. The most general definition of organizational commitment is the relationship between employer and employee as cognitive and emotional. It is known that high-loyalty employees will make extra efforts to achieve the goals of the organization and low-loyalty employees will lead to inefficiency. In this thesis, it is aimed to evaluate the relationship between employer brand perception and organizational commitment. In this respect, 206 white collar employees of generation Y, who are working at the headquarters of a holding company operating in the manufacturing sector in Istanbul, were reached and data were collected by survey. The obtained data were analyzed and interpreted using SPSS program. It was evaluated whether employees' perceptions of employer brand had a significant effect on creating commitment to the organization.