Ahmet Efe'nin çocuk öykülerinde değer eğitimi ve öykülerinin Türkçe eğitimine katkısı.
Value education in Ahmet Efe's children stories and contributions of these stories to Turkish education.
  1. Tez No: 614716
  2. Yazar: ZELİHA YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERYA BATUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet EFE `nin Çocuk Öyküleri, Değer Eğitimi, Türkçe Öğretimi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETİAHMET EFE'NİN ÇOCUK ÖYKÜLERİNDE DEĞER EĞİTİMİ VE ÖYKÜLERİN TÜRKÇE EĞİTİMİNE KATKISIZeliha YÜCELTürkçe Eğitimi Anabilim DalıUşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Haziran 2012Danışman: Yard. Doç. Dr. Zekerya BATURBu çalışmada, Ahmet EFE'nin Çocuk Öykülerinde Değer Eğitimi ve Öykülerin Türkçe Eğitimine Katkısı bakımından incelenmiştir. Örneklem olarak Ahmet EFE'nin yazdığı çocuk öyküleri alınmıştır. Bu öykülerin çözümlenmesinde ise hikâye haritası yöntemi kullanılmıştır. Öykülerin çocuk edebiyatı açısından taşıdığı özellikler ?Değer Eğitimi ? bölümünde belirlenmiş, Türkçe'ye katkısı ortaya çıkarılmıştır. Ahmet Efe'nin öyküleri, analiz edilmiş ve şu değerler tespit edilmiştir: Sevgi; Allah sevgisi, vatan sevgisi, aile sevgisi, arkadaş sevgisi, doğa sevgisi, hayvan sevgisi, doğruluk, dürüstlük, içtenlik, iyilik, yardımseverlik, çalışmanın ve üretmenin değeri, merhametin, acımanın değeri, okul yaşamının değeri, yaşama sevincidir. Ayrıca değer eğitimi açısından eleştirilen tutumlar olarak; yalan ve aldatma, büyük sözü dinlememe, kıskançlık ve öfke, emanete hıyanetlik etme, hırsızlık ve açgözlülük değerleri tespit edilmiş ve ele alınıp incelenmiştir. Sonuç olarak, Ahmet Efe'nin öykülerinin değer eğitimi bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu görülmüştür.Ayrıca Ahmet Efe'nin öyküleri, Türkçe öğretimine katkısı bakımından atasözü, deyim, ikileme, kalıp sözler ve yansıma kelimelerin kullanımı açısından da incelenmiştir. Bu öykülerde atasözü, deyim, ikileme, kalıp söz ve yansıma kelimelerin yoğun bir şekilde kullanıldığı görülmüştür.Bütün bu veriler ışığında Ahmet Efe'nin öykülerinin, değer eğitimi ve Türkçe öğretimi sürecinde yararlanılması gereken kaynaklar arasında olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTVALUE EDUCATION IN AHMET EFE?S CHİLDREN STORİES AND CONTRIBUTIONS OF THESE STORİES TO TURKISH EDUCATIONZeliha YÜCELTurkish Education DepartmentUşak University the Institute of Social Sciences, June , 2012Advisor: Assist. Prof. Zekerya BATURIn this study, Ahmet Efe?s children stories works are examined from the aspect of value education and Turkish education. Efe?s children stories are taken as examples. It is used the method of story map for analizing those stories. Those stories are given value education part. Those stories contributed development of Turkish education. Ahmet Efe?s stories are analized and those values are found: dearment, God dearment, motherland dearment, family dearment, friend dearment, nature dearment, animal dearment, honesty, sincerity, goodness, helpful, the valve of work and production, the valve of mercy, the valve of pity, the valve of school life, life happiness in the those stories. In those stories being critizing behaviors are: lie and cheat, not obeying advice, jealousy and anger, betroying trust, theft and greedy are found and examined in the those stories. Consequently, with regard to value education it is seen that they have a rich content.Ahmet Efe?s works are examined in terms of their contributions toTurkish education, and usage of proverb, idiom, reduplication, routines and echoic words. In these works intensive usage of proverbs, idioms, duplications, routins and echoic words is seen.In the light of this data it is deduced that Ahmet Efe?s works are resources which are to be benefited in the process of value education and Turkish education.KeyWords: Ahmet Efe?s children stories, Value Education, Contribution to Turkish Education.