A micro-computed tomographic evaluation of accuracy of different electronic apex locators
Farklı Apeks bulucuların doğruluğunun mikro bilgisayarlı tomografi kullanılarak değerlendirilmesi
- Tez No: 716250
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SEMRA SEVİMAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mikro-Bilgisayarlı Tomografi, Apex ID, Propex Pixi, Root ZX Mini, Elektronik Apeks Bulucu, Apikal Daralım, Çalışma Boyu Belirleme, Micro-Computed Tomography, Apex ID, Propex Pixi, Root ZX Mini, Electronic Apex Locator, Apical Constriction, Working Length Determination
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı; Apex ID (SybronEndo, Glendora, CA), Propex Pixi (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) ve Root ZX mini (J Morita, Tokyo, Japan) elektronik apeks bulucuların doğruluklarının gerçek çalışma uzunluğu ile karşılaştırılması ve mikro bilgisayarlı tomografi yöntemi kullanarak apikal daralım bölgesine olan yaklaşımlarının değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 33 adet periodontal nedenle çekilmiş düz ve tek kanallı maksiller santral diş kullanıldı. Gerçek çalışma uzunluğu her bir diş için görsel olarak major foramenden 0,5 mm kısa olacak şekilde belirlendi. Elektronik apeks bulucular ile '0,0' noktasında ölçümler gerçekleştirilerek elektronik kök kanal çalışma uzunluğu belirlendi. Gerçek çalışma uzunluğu ile her bir elektronik apeks bulucular ile elde edilen ortalama uzunluk karşılaştırıldı. Elektronik çalışma uzunluğu belirledikten sonra eğeler dişe sabitlenerek mikro-BT (Bruker Microct Skyscan 1172, Kontich, Belgium) taraması yapıldı ve elektronik apeks bulucular ile yapılan ölçümlerin apikal daralıma yaklaşımları değerlendirildi. Bu işlemler her bir elektronik apeks bulucu için tekrarlandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde varyans ANOVA ve Bonferroni post hoc testleri kullanıldı. p0,05). Mikro-BT incelemesinde apikal daralıma ±0,5 mm ve ±1,0 yaklaşım yüzdeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the accuracy of three electronic apex locators Apex ID (SybronEndo, Glendora, CA), Propex Pixi (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) and Root ZX mini (J Morita, Tokyo, Japan) to determined the working length and the evaluation of their approach to the apical constriction using microcomputer tomography method. In this study, 33 maxillary central teeth extracted for periodontal disease were used. The actual working length was visually determined to be 0,5 mm shorter than the major foramen for each tooth. Electronic root canal length was determined by performing measurements at the“0,0”point with electronic apex locators. The actual working length was compared with the average length obtained with each electronic apex locators. After determining the electronic working length, the files were fixed to the tooth and micro-CT scan (Bruker Microct Skyscan 1172, Kontich, Belgium) was performed and the apical narrowing approach of the measurements obtained with electronic apex locators was evaluated. This process were performed by all electronic apex locators. Data was analyzed variance ANOVA and Bonferroni post hoc tests were used. In all analyses, p 0,05). According to micro-CT evaluation, there was no statistically significant difference between the ±0,5 mm and ±1,0 approach percentages to apical constriction (p> 0,05).