Kök kanal perforasyonlarında farklı kanal içi ortamların apeks bulucuların doğruluğuna etkisi
The effect of different intracanal conditions on the accuracyof apex locators in the presence of root canal perforations
- Tez No: 666563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL ASLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: elektronik apeks bulucu, perforasyon, kanal içi ortam, çalışma uzunluğu, electronic apex locator, perforation, different root canal conditions, working length
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Endodontik tedavi esnasında kullanılan irrigasyon solüsyonları, kök kanal içeriği, kök kanal anatomisindeki patolojik ve iyatrojenik değişimler elektronik apeks bulucuların (EAB) ölçüm doğruluğunu etkileyen faktörler olarak düşünülmüştür. Bu konuda pek çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı; faklı kanal koşulları altında, yapay olarak oluşturulmuş kök perforasyonlu dişlerde 4 farklı EAB'nin (Propex Pixi, Raypex 6, Apex ID, IPex II) ölçüm doğrulukları arasında istatistiksel olarak fark olup olmadığının değerlendirilmesidir. Çalışmaya tek köklü, tek kanallı çekilmiş 80 adet maksiller santral kesici insan dişi dahil edildi (n=10). Elmas frezler ile kökün distal yüzeyinde apikal uçtan 5 mm mesafede olacak şekilde 1,5 mm çapında yapay perforasyonlar oluşturuldu. Perforasyonlara kadar gerçek uzunluklar (GU) #20 numaralı K-tipi el eğesi ile belirlendi ve ardından dişler aljinat kalıba gömüldü. Elektronik uzunluklar (EU) üretici firma önerilerine uygun olarak ölçüldü. Her diş için GU, EU'dan çıkarıldı. İstatistiksel analizler One-way ANOVA testi ile gerçekleştirildi (α=0,05). Farklı kanal koşulları altında EAB'lerin doğruluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. (p>0,05). Çalışmadan elde edilen bu sonuçlar; kök kanalında farklı elektro-iletkenler ve irrigasyon solüsyonu varlığında modern EAB'lerin perforasyon tespiti için güvenle kullanılabileceğini gösterdi. Bu EAB'lerle farklı kanal koşullarında gerçek uzunluğa en yakın ölçümler elde edildi.
Özet (Çeviri)
Irrigation solutions used during endodontic treatment, root canal content, pathological and iatrogenic changes in root canal anatomy were considered as factors affecting the measurement accuracy of electronic apex locaters (EAL). Many studies have been conducted on this topic. The aim of this study was to evaluate whether there was a statistical difference between the measurement accuracy of 4 different apex locators (Propex Pixi, Raypex 6, Apex ID, IPex II) in artificially created root perforated teeth under different canal conditions. Eighty single rooted with single canal extracted maxillary central incisor human teeth were included in the study (n = 10). Artificial perforations with a diameter of 1.5 mm were created on the distal surface of the root at a distance of 5 mm from the apical end by using diamond burs. The actual lengths (AL) to the perforation site were determined with a # 20 K-type hand file, then the teeth were embedded in the alginate mold. Electronic lengths (EL) were measured in according to the manufacturer's recommendations. For each tooth, the AL was subtracted from the EL. Statistical analyzes were performed using the One-way ANOVA test (α=0,05). No statistically significant difference was found between the accuracy of EAL's under different canal conditions (p>0,05). The results obtained in this study showed that modern EALs can be safely used for perforation detection in the presence of different electro-conductors and irrigation solutions in the root canal. With these EALs, measurements closest to the actual length were obtained under different canal conditions.