FeTeMM destekli araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının 7. sınıf öğrencilerinin kavramsal anlama ve bilimsel yaratıcılıkları üzerine etkisi
The effect of STEM supported research questioning based learning approach on the conceptual understanding and scientific creativity of 7th grade students
- Tez No: 614851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAKIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı, bilimsel yaratıcılık, FeTeMM, kavramsal anlama, 7. sınıf öğrencileri, research questioning learning approach, scientific creativity, STEM, conceptual understanding, 7th grade students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu araştırmanın amacı, FeTeMM Destekli Araştırma Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımı'nın, 7. sınıf öğrencilerinin kavramsal anlama ve bilimsel yaratıcılıkları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada, kontrol gruplu ön test ve son test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 2018-2019 eğitim öğretim yılında, Van İlinin Erciş İlçesinde bulunan bir ortaokulda 35' deney ve 29'u kontrol grubunda olmak üzere toplam 64 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak; Kavramsal Anlama Testi (KAT), Bilimsel Yaratıcılık Testi (BİYAT) ve Yarı Yapılandırılmış Öğrenci Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler; Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Mann Whitney U Testi, Bağımlı ve Bağımsız T-Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel veriler ise içerik ve betimsel analize tabi tutularak çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına bakıldığında, deney ve kontrol gruplarının KAT ve BİYAT son test puanları arasında deney grubu lehinde anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Aynı zamanda BİYAT orijinallik, esneklik ve akıcılık alt boyutları ayrı ayrı incelendiğinde, deney grubunun son testi lehinde anlamlı bir farkın olduğu tespit edilirken, kontrol grubunun ön-son test puanları arasında ise anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür. Diğer taraftan deney grubu ile yapılan görüşmelerde öğrenciler, etkinliklerin eğlenceli olduğunu, heyecan oluşturduğunu, mutlu hissettirdiğini, iş birliğini ve takım ruhunu aşıladığını, bilgileri yaparak yaşayarak öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Dolayısıyla FeTeMM etkinliklerinin öğrenciler üzerinde olumlu yönde etki gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak, FeTeMM destekli Araştırma Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımı'nın 7. sınıf öğrencilerinin deney grubunda, kavramsal anlamalarında ve bilimsel yaratıcılık kabiliyetlerinde artış sağlamıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bağlı olarak, ortaokul ve lise düzeyine uygun Mühendislik Tasarım Süreci basamaklarının belirlenerek, FeTeMM destekli öğretim yapılması önerilmektedir. Ayrıca okulöncesi öğretim kademesinde FeTeMM etkinliklerinin sınırlı olması nedeniyle bu alanda çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of the STEM Supported Research Questionnaire Learning Approach on the conceptual understanding and scientific creativity of 7th grade students. The research employed pre-test and post-test quasi-experimental design with control group. The research was conducted in a secondary school in Erciş District of Van Province in 2018-2019 academic year with a total of 64 students, 35 of whom were in the experiment and 29 of them were in the control group. The data collection tools of the study are Conceptual Comprehension Test (CAT), Scientific Creativity Test (SCT) and Semi-Structured Student Interview Form. The quantitative data were analyzed using Wilcoxon Signed Rank Test, Mann Whitney U Test, Dependent and Independent T-Test. Content and descriptive analysis were used for qualitative data. The findings showed that there was a significant difference between the CAT and SCT posttest scores of the experimental and control groups. When the SCT subscales of originality, flexibility and fluency were examined separately, it was found that there was a significant difference in favor of the post-test of the experimental group, whereas there was no significant difference between the pre-post-test scores of the control group. On the other hand, the interviews with the experimental group displayed that the activities were fun, created excitement, made them feel happy and encourage cooperation and team spirit. Thus, STEM activities had a positive effect on students. As a result, it has increased the conceptual understanding and scientific creativity of the 7th grade students' experimental group of the Research-Based Learning Approach supported by STEM. It can be recommended that the appropriate engineering design process should be made for the secondary and high school levels in order to carry out STEM supported education. In addition, more research can be conducted as there are limited STEM activities in preschool education level.