FeTeMM destekli ortak bilgi yapılandırma modeline yönelik bir uygulama: Elektriğin iletimi ünitesi
An application of the STEM supported common knowledge construction model: The unit of electricity
  1. Tez No: 975486
  2. Yazar: ZELİHA ADA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen eğitimi, OBYM, FeTeMM, 21. yüzyıl becerisi, girişimcilik becerisi, science education, CKCM, STEM, 21st century, 21st century skill, entrepreneurial skill
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Fen eğitiminde, bireylerin aktif katılımını teşvik eden ve günlük yaşam problemleriyle bağlantılı öğrenme yaklaşımları ön plana çıkmaktadır. Son yıllarda fen eğitiminde Ortak Bilgi Yapılandırma Modeli (OBYM) ile Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (FeTeMM) odaklı eğitim uygulamalarının entegrasyonu artan bir ilgiyle uygulanmaktadır. FeTeMM destekli OBYM'nin ortaokul öğrencileri üzerindeki etkilerini incelemek, bu alandaki bilgi eksikliğini gidermek adına önem kazanmıştır. Bu bağlamda, FeTeMM destekli OBYM temelli fen öğretiminin, ortaokul altıncı sınıf öğrencilerinin FeTeMM disiplinlerine olan ilgisi ve 21. yüzyıl becerileri ile girişimcilik yetkinlikleri üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Araştırma, yarı deneysel bir desen ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi, Van ilinin İpekyolu ilçesinde bulunan bir devlet okulunda, 2022-2023 eğitim öğretim yılına ait altıncı sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırma, deney ve kontrol gurubunda 30'ar altıncı sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 60 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, örneklem seçiminde rastgele örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama araçları olarak, Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Alanlarına İlgi Ölçeği (FeTeMM-AİO), Fen Tabanlı Girişimcilik Ölçeği (FTGÖ), 21. Yüzyıl Beceri Ölçeği (YBÖ) ve Yarı Yapılandırılmış Mülakat kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri bağımlı gruplar t testi, bağımsız gruplar t testi ve anlamlı etki çıkan sonuçların etki düzeyi için (Cohen's d) Anova Eta testi uygulanmıştır. Nitel veriler, içerik analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, FeTeMM destekli OBYM'nin öğrencilerin FeTeMM alanlarına ilgisi, 21. yüzyıl becerilerine üzerine olumlu etkisi olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin öğretim sürecinin sonunda kendilerini daha yaratıcı, mutlu hissettiği, mühendislik algılarında olumlu değişimler olduğuna yönelik ifadeler kullanarak derse olumlu etkisinin olduğundan bahsetmişlerdir. Gelecekte ders planlarının ve öğretim programlarının düzenlenmesinde ve işlenmesinde FeTeMM destekli OBYM'nin yer verilerek hazırlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In science education, learning approaches that encourage the active participation of individuals and are linked to daily life problems come to the fore. In recent years, the integration of Common Knowledge Construction Model (CKCM) and Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM) focused educational practices in science education has been applied with increasing interest. Examining the effects of the STEM-supported CKCM approach on middle school students has gained importance in order to fill the knowledge gap in this area. In this context, the effects of STEM-supported CKCM-based science education on the interest of sixth-grade middle school students in STEM disciplines and their 21st century skills and entrepreneurship competencies are investigated. The research was carried out with a quasi-experimental design. The sample of the study consists of sixth-grade students in a public school located in the İpekyolu district of Van province, in the 2022-2023 academic year. The research was conducted with a total of 60 students, 30 sixth grade students in the experimental and control groups. In the research, random sampling method was preferred in sample selection. As data collection tools, Science, Technology, Engineering and Mathematics Interest Scale, Science-Based Entrepreneurship Scale, 21st Century Scale and Semi-Structured Interview were used. The quantitative data of the study were subjected to dependent groups t test, independent groups t-test and (Cohen's d) Anova Eta test for the effect level of the results with significant effects. Qualitative data were analyzed using the content analysis method. As a result of the study, it was determined that STEM-supported CKCM had a positive effect on students' interest in STEM fields, and 21st century skills. In addition, students stated that they felt more creative and happy at the end of the teaching process and that there were positive changes in their perception of engineering, and that it had a positive effect on the course. It is recommended that STEM-supported CKCM be included in the organization and processing of lesson plans and curriculum in the future.