BALB/C farelerde myeloma modelinin oluşturulması,
Creation of myeloma model in BALB / C mice,
  1. Tez No: 614883
  2. Yazar: SELDA TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl miyelom, balb/c fare, hayvan modeli, MOPC 315, Multiple myeloma, balb/c mouse, animal model, MOPC 315
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Multipl Miyelom (MM), kemik iliğinde malign plazma hücrelerinin klonal proliferasyonu ile karakterizedir. Dünyadaki tüm kanserlerin yaklaşık % 1'ini temsil eder. MM hematolojik malignitelerin yaklaşık % 10-15'ini oluşturan ikinci en sık görülen hematolojik neoplazidir. Plazma hücrelerinin kemik iliğinde, nadir olarak kemik iliği dışında kontrol edilemeyen çoğalmaları söz konusudur. Kemiklerde tek tek erime odakları ya da diffüz osteopeni sık görülür. Literatür tarandığında balb/c cinsi farelerde lenfomalı deney hayvanı modeli oluşturmak için yapılan çalışmalarda birçok hücre hattı, birçok yolla, farklı sayılarda hücre kullanılarak, hastalık oluşturulmaya çalışılmıştır. Hastalık oluşturma süreleri ve potansiyelleri arasında bir çelişki söz konusudur. Bu nedenle çalışmamızda farklı sayıda hücreleri hayvanların farklı bölgelerine enjekte edip, hastalığın ortaya çıkma süresini ve hastalığın gelişimsel seyrini belirleyerek laboratuvarımızda MM'ya özgü yeni deneylere açık standart hayvan modelinin oluşturulması amaçlanmıştır. Üç dişi balb/c fareye cilt altı karın bölgesine MOPC 315 MM hücre hattı 1x106, 2x106 ve 5x106 hücre verilmiştir. 20 gün sonra organ tutulumu için pataloji sonuçları incelenmiştir. Hayvanlarda pnömoni gelişmiştir. MM'da en sık enfeksiyona yatkınlığın sebep olduğu hastalık pnömonidir. Üç erkek balb/c fareye cilt altı karın bölgesine MOPC 315 MM hücre hattı 1x106, 2x106 ve 5x106 hücre verilmiştir. 30 gün sonra organ tutulumu için pataloji sonuçları incelenmiştir. 2 x106 hücre verilen hayvanda tümör gelişmiştir. Üç erkek balb/c fareye intravenöz kuyruk venine MOPC 315 MM hücre hattı 1x106, 2x106 ve 5 x106 hücre verilmiştir. 30 gün sonra organ tutulumu için pataloji sonuçları incelenmiştir. Organ tutulumu konusunda herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. İki erkek ve iki dişiye cilt altı, iki erkek ve iki dişiye intraperitoneal, olmak üzere 8 balb/c fareye karın bölgesine MOPC 315 MM hücre hattı 2x106 hücre verilmiştir. 30 günü tamamlayan fareler incelenmiştir. Dişilerde tümör görülmemiştir. Erkek farelerden intraperitoneal olanda büyük tümörler oluşmuştur. Cilt altı verilen erkeklerden birinde karın içinde küçük tümörler gelişmiştir. Daha iyi sonuçlar elde edebilmek ve modeli standardize edebilmek için daha uzun süreli, daha çok deney hayvanı içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Multiple Myeloma (MM) is characterized by clonal proliferation of malignant plasma cells in the bone marrow. It represents about 1% of all cancers in the world. MM is the second most common hematologic neoplasm that accounts for approximately 10-15% of hematologic malignancies. Plasma cells in the bone marrow, rarely except bone marrow have uncontrolled proliferation. Individual dissolution foci or diffuse osteopenia are common in the bones. When the literature was searched, many cell lines were tried to form a disease using different numbers of cells in many ways in the studies to establish a test animal model with lymphoma in balb/c mice. There is a conflict between disease duration and potential. Therefore, in our study, by injecting different numbers of cells into different parts of animals, determining the duration of the disease and the developmental course of the disease, it was aimed to establish a standard animal model open to new experiments specific to MM in our laboratory. Three female balb / c mice were given subcutaneous abdominal MOPC 315 MM cell lines 1x106, 2x106 and 5x106 cells. After 20 days, pathological results for organ involvement were examined. Animals developed pneumonia. The most common cause of infection in MM is pneumonia. Three male balb / c mice were given subcutaneous abdominal MOPC 315 MM cell lines 1x106, 2x106 and 5x106 cells. After 30 days, pathological results for organ involvement were examined. The tumor developed in the animal given 2 x106 cells. Three male balb / c mice were given intravenous tail vein MOPC 315 MM cell lines 1x106, 2x106 and 5x106 cells. After 30 days, pathological results for organ involvement were examined. No evidence of organ involvement was found. Two male and two female balb/c mice were injected subcutaneously, two male and two female balb/c mice were intraperitoneally and a total of 8 balb/c mice received MOPC 315 MM cell line 2x106 cells per abdomen Mice that completed 30 days were examined. There was no tumor in females. Male mice developed large tumors intraperitoneally. One of the subcutaneous men developed small tumors in the abdomen. In order to achieve better results and standardize the model, longer-term studies involving more experimental animals are needed.