Kopenhag okulu teorik yaklaşımları çerçevesinde Arap Baharı olaylarının Orta Doğu güvenliğine etkisi
The effect of Arabic Spring events on the Middle East security in the framework of theoretical approaches of the Copenhagen school
- Tez No: 614932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN İNCİ SÖKMEN ALACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kopenhag Okulu Yaklaşımları, Sektörel Analiz, Güvenlikleştirme, Bölgesel Güvenlik Kompleksi, Ortadoğu Arap Baharı Olayları, Approaches of Copenhagen School, Sectoral Analyse, Securitization, Regional Security Complex, Event of Middle East Arab Spring
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tarih sahnesinde siyasal ve sosyal yapıların inşasında toplumsal hareketlerin rolü oldukça büyüktür. Özellikle egemen güçler toplumu baskı altına almaya çalıştığında, toplum içindeki belli kesimlerin ötekileştirilmeye çalışılmasında, özgürlüklerin baskı altına alındığı anti demokratik durumlarda bu kitle hareketleri daha bir önemli hale geldiği söylemek yanlış olmayacaktır. 2010 yılında önce Tunus ardından Mısır'da başlayan Arap Baharı olarak adlandırılan süreç de toplumsal bir hareket olarak doğmuştur. Ortadoğu halkları yıllarca diktatörler tarafından yönetilmiş, baskı ve sömürüye kalmış, insan haklarından mahrum bırakılmış, yolsuzluk eşitsizlik gibi sebeplerle çağdaş bir yaşamdan uzak bir yaşam sürdürmüşlerdir. Böyle şartlarda uzun yıllar yaşamış bir halk kitlesinin böylesi bir isyana kalkışıp diktatör rejimleri yıkması büyük bir tarihsel olay olarak kayıtlara geçiştir. Ancak bir bahar havası yaratmış olmasına rağmen sonuçları bakımından bölge halkı için çok da iç açıcı sonuçlar doğurmamıştır. Arap Baharı öncesi ve sonrası Ortadoğu güvenliği Kopenhag Okulu teorisi çerçevesinde analiz edilecektir. Böylece isyanların bölgede oluşturduğu insani yıkım boyutuyla beraber güvenlik sorunları da analiz edilmiş olunacaktır.
Özet (Çeviri)
Social movements play a major role in the construction of political and social structures on the stage of history. It will not be wrong to say that these mass movements have become more important especially in the anti-democratic situations where freedom is suppressed, especially when the dominant powers try to suppress society, trying to marginalize certain segments of society. The so-called Arab Spring, which began in Tunisia and then in Egypt in 2010, was born as a social movement. The peoples of the Middle East have been ruled by dictators for years, remained oppressed and exploited, deprived of human rights, and lived a modern life away from corruption and inequality. It is a great historical event that a mass of people who have lived under such conditions for a long time attempted such a rebellion and destroyed the dictatorial regimes. However, even though the Arab Spring process created a spring atmosphere in the beginning, it did not have any heartwarming consequences for the people of the region. Middle East security before and after the Arab Spring will be analyzed within the framework of the Copenhagen School. In this way, the humanitarian destruction of the region and security problems will be analyzed.