Göç ve sosyal dışlanma: Gaziantep ve İstanbul'da yaşayan Suriyeli Abdal sığınmacılar örneği
Migration and social exclusion: Sample of Syrian Abdal asylum-seekers living in Gaziantep and İstanbul
- Tez No: 614934
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERTAN EĞRİBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Sosyal Dışlanma, Abdallar, Alevilik, Migration, Social Exclusion, Abdals, Alawiism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmada 2019 yılının farklı aylarında Türkiye'nin Suriye'ye sınır şehri olan Gaziantep ve en çok sığınmacı barındıran şehirlerinden biri olan İstanbul'da yapılan saha araştırmalarından elde edilen nitel veriler kullanılarak, Suriyeli Abdal sığınmacıların maruz kaldıkları sosyal dışlanma deneyimleri analiz edilmektedir. Çalışmada sözü edilen dışlanma deneyimleri temelde beş ayrı düzlemde ifade edilmektedir. Bunlar; mekânsal, ekonomik, politik, kültürel ve söylemsel düzeylerdir. Çalışma kapsamında bu deneyimleme biçimlerinin her biri, sığınmacı Abdalların yerleştikleri şehir merkezlerinde verdikleri yaşama tutunma mücadelesi esnasında karşılaşmış oldukları zorlukları sosyal dışlanma olgusu bağlamında değerlendirilmektedir. Dolayısıyla araştırmanın amacı, Türkiye'de yaşamakta olan Suriyeli Abdal sığınmacıların hayatta kalma mücadelelerini, savaş öncesi ve sonrası değişen hayat pratiklerini, gündelik hayattaki dışlanma biçimlerini ve bu dışlanmaya karşı geliştirmiş oldukları taktiksel manevra biçimlerini Gaziantep ve İstanbul örneklemleri üzerinden anlamaya çalışmaktadır. Çalışma kapsamında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve görüşmeler derinlemesine görüşme tekniğine uygun olarak büyük çoğunluğunu yerleşik ve sığınmacı Abdalların oluşturduğu 45 görüşmeci ile yapılmıştır. Derinlemesine görüşmelerin yanında saha araştırmaları sırasında alınan katılımlı gözlem notları da analiz sürecinde elde edilen araştırma bulgularını desteklemek için kullanılmıştır. Çalışma sonucunda varılan en önemli sonuçlardan biri, Abdal sığınmacıların sahip oldukları kimliksel özellikler ve dezavantajlı konumları nedeniyle göç sonrası süreçte farklı derecelerde kategorik bir dışlanma süreciyle karşı karşıya olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the city border with Turkey to Syria in different months of 2019 Gaziantep and most refugee hosting one of the city using qualitative data obtained from field investigations in Istanbul, Syrian analyzed social exclusion experiences suffered by Abdal asylum seekers. Exclusion experiences mentioned in the study are basically expressed on five different levels. These; spatial, economic, political, cultural and discursive levels. Within the scope of the study, each of these experiences is evaluated in the context of the social exclusion phenomenon in which the asylum-seeker Abdals face the difficulties they face during their struggle to hold on to life in the city centers where they settled. Purpose of this study, Syrian Abdal refugees struggle to survive by living in Turkey, before the war and after the life changing practice their everyday that exclusion forms of life and tactical maneuvers as they have developed against this exclusion is trying to figure out Gaziantep and İstanbul samples. Within the scope of the study, semi-structured interview form was used and interviews were conducted with 45 interviewers, mostly resident and asylum seekers, in accordance with the in-depth interview technique. In addition to in-depth interviews, participatory observation notes taken during field research were also used to support the research findings obtained during the analysis process. One of the most important conclusions of the study showed that Abdal asylum seekers face a different degree of categorical exclusion in the post-migration process due to their identity characteristics and disadvantageous position.