Kırâat ilmi açısından Âlûsî tefsiri
Âlûsî commentary in terms of Qirâat science
  1. Tez No: 614935
  2. Yazar: SAİT BOSAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ĞIYASETTİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraât, Tefsir, Rûhu'l-me'ânî, Âlûsî, Yorum, Kırâat-i Seb'a, Kırâat-i Aşere, Kâri, Sahîh, Şâz, Mushâf, İhticâc, Qırâat, Commentary, Rûhu'l-me'ânî, Âlûsî, Interpretation, Reading seven of the qırâat sciences, Reading ten of the qırâat sciences, Reader, Authentic, Shaz, al-Mushâf, İhticâc
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Hicri 1252-1267 yılları arasında Irâk'lı din âlimi, Şihâbuddîn Mahmud Âlûsî tarafından kaleme alınan tefsirin tam adı Rûhu'l-meʿânî fî tefsîri'l-Kurʾâni'l-ʿazîm ve's-sebi'l-mesânî'dir. Âlûsî tefsiri, müellifin kendine has görüşlerini, yorumlarını ve Kur'ân-ı Kerim'le alakalı pek çok konuya bakış açısını yansıtması bakımından önemli bir eserdir. Onun tefsirde özgün bir yaklaşım sergilediği önemli konulardan biri de hiç şüphesiz kırâat meselesidir. Çalışmamızda Rûhu'l-Me'ânî tefsiri çerçevesinde Âlûsî'nin (ö. 1270/1854) kırâat olgusunu nasıl işlediğini, farklı okuyuşları nasıl değerlendirdiğini araştırmamıza konu edineceğiz. Kur'ân müfredatının ve ayetlerinin doğru anlamlandırılması noktasında birincil derecede öneme sahip olan kırâat olgusu Rûhu'l-Me'ânî'de en üst düzeyde işlenmiştir. Müfessir, kırâat sistematiği kapsamındaki mütevatir kırâatlere ilaveten yedi bin'in üzerinde âhad yoluyla nakledilen şâz kırâatten istifade etmiştir. Bu nicelikte kırâat birikimini bünyesinde barındıran Âlûsî tefsiri bir yönüyle kırâat ansiklopedisi mesabesindedir.
Özet (Çeviri)
The exact name of the commentary written by the Iraqi religious scholar, Şihâbuddîn Mahmud Âlûsî between, 1252-1267 is Rûhu'l-meʿânî fî tefsîri'l-Kurʾâni'l-ʿazîm ve's-sebi'l-mesânî. Âlûsî commentary is an important work in that it reflects the author's unique views, interpretations and perspectives on many issues related to the Qur'an One of the important issues that he exhibits in his commentary is undoubtedly the problem of qırâat. In this study, we investigated how Âlûsî handled the kırâat phenomenon within the framework of the interpretation of Rûhu'l-Me'ânî and how he evaluated different readings. The qırâat phenomenon that is of primary importance in terms of the correct interpretation of the curriculum and the verses of the Qur'an has been processed at the highest level in Rûhu'l-Me'ânî. The commentator benefited from shaz qırâat, which came through more than seven thousand ahads, in addition to the fiduciary kırâat system. Âlûsî commentary which contains the accumulation of qırâat in this quantity can be regarded as the encyclopedias of kırâat.