Yerel yönetim uygulamaları: Türkiye ve diğer ülkeler örneği
Local goverment practices: Examples from Turkey and other countries
- Tez No: 614984
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL OĞUZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Yönetim Biçimleri, Türkiye, Dünya, Local Government, Management Styles, Turkey, World
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Dünya ve Türkiye'deki yerel yönetimlerin gelişimi ve mevcut yapısı üzerine odaklanılmıştır. Bu amaçla bilimsel makale ve kitap çalışmaları incelenmiş ve değişen dünya politikaları nedeniyle yerel yönetimlerin mevcut son halleri güncellenmiştir. Yerel yönetimler ülkelerin tarihi geçmişi ve demokrasi kültüründen bağımsız oluşumlar değildir. Bu oluşumlar halkın kendi kendini yönetme isteği, yerel olarak toplumun siyasal eğitim ve bilinçlenmesi üzerine yaptığı katkılar ve halkın gereksinimlerine daha hızlı ve daha iyi cevap verebilmesinin sonucu olarak ortaya çıkmış ve değişimlere uğramıştır. Türkiye geleneksel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahip olmakla birlikte, dünyada kamu yönetimine yönelik yeni yaklaşımların da etkisiyle adem-i merkeziyetçi yapılara yönelmeye başlamıştır. Nitekim Türkiye, 1980'lerden sonra dünyada gözlenen küreselleşme sürecinden etkilenmiştir. Bu durum yeni mevzuatlarla devletlerin yeniden şekillendirilmesi sonucuna neden olmuştur. Bu çalışmada, ülkeler yönetim biçimlerine göre incelenmiş ve yerel yönetimleri güçlü olan ülkelerin merkezi yönetimlerinin de daha demokratik ve uluslararası arenada daha saygın konumda olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of local government in the world and in Turkey has focused on the existing structure. For this purpose, scientific articles and book studies were examined and the current state of local governments were updated due to changing world policies. Local governments are not independent from the countries' historical past and democratic culture. These formations have emerged as a result of the desire of the people to self-govern, their contributions to the political education and awareness of the local people, and the faster and better response to the needs of the people. Although Turkey has a traditionally centralized structure, with the impact of new public administration movements in the worldwide began to turn to decentralized structures. Indeed, Turkey was affected by the globalization process observed in the world after the 1980s. This has led to the reshaping of states through new legislation. In this study, the countries were examined according to their governance styles and showed that the central governments of the countries with strong local governments were more democratic and respected in the international arena.