Cinsel saldırı suçunun delillendirilmesinde adli ebelerin rolü: Türkiye'ye özgü model önerisi
The role of forensic midwives in evidence of sexual assault crime: A model proposal for Turkey
- Tez No: 614998
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL ATASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Ebelik, Cinsel Saldırı Muayene Ebeliği, Cinsel Saldırı Delil Toplama Kiti, Cinsel Saldırı Mağdur İzlem Merkezi, Forensic Midwifery, Sexual Assault Midwife Examiner, Sexual Assault Evidence Collection Kit, Sexual Assault Victim Care Center
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma ile cinsel saldırı suçu delillerinin elde edilmesi ile karşılaşılan adli süreçteki sorunlara bir çözüm önerisi olarak ortaya çıkmıştır. Konu ile ilgili uluslararası kılavuzlar ve protokoller kapsamında oluşturulan cinsel saldırı mağduruna bakım ve izlem merkezi modeli, bu merkezde çalışabilecek uygun sağlık mesleği mensubu ve delillendirme işlemleri ile ilgili standart bir delil toplama yöntemi geliştirilmesi konusunda yapılan bir araştırma ile ülkenin iç hukukuna uygun bir model önerisi sunulması amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle mevzuat, mağdura bakım ve izlem uygulama prosedürleri incelenmiştir. Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bakanlık kurumları başta olmak üzere kurumlar arası iş birliği ile oluşturulabilecek çok paydaşlı ulusal eylem planları incelenmiştir. Özellikle önerilen sağlık mesleği mensubu ebeler ile ilgili cinsel saldırı mağdurlarına müdahale edebilecek hekim dışı sağlık çalışanları arasında bilgi, beceri ve hukuki sorumluluklarından dolayı daha geniş bir alana sahip olmalarına dayanarak eğitim ve uygulamada tercih edilmesi gereken bir uzmanlık alanı olduğu görülmüştür. Bunun için öncelikle iç hukuka uygun uyarlanabilir mevcut sistem incelenmiştir. Uluslararası mağdura yaklaşımla ilgili kılavuz ve ülkelere önerilen protokoller ve ülkemizin de ilk imza atan üyelerinden olduğu İstanbul Sözleşmesi dahilinde uygulanabilir bir model önerisi sunulmuştur. Temel amaç ikincil mağduriyetin önlenmesi için mağdura yaklaşım standartları belirleyip mevcut uygulamalar içerisine dahil edilmesidir. Mevcut bir mağdur izlem ve bakım merkezi oluşturulması, bu merkez için önerilen sağlık mesleği mensubu ve ceza adalet sisteminde kullanılacak fiziksel delillerin toplanması ile ilgili standartlar oluşturulmuştur. Dünya standartlarında ve ülkemiz iç hukuku dahilinde şekillendirilip uygulanabilecek bir model ile şiddet mağdurları için mağdur merkezli bir hizmet modeli ile suç önleme ve analizi ve etkili suç mağduruna müdahale yöntemleri sunularak kullanılabilirliği ifade edilerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has emerged as a solution to the problems experienced in the judicial process and obtained with the evidence of sexual crime. The aim of this study is to present a model for the domestic law of the country with a research conducted to develop a standard evidence collection method for the care and follow-up center model, appropriate health care professionals and evidences for sexual assault victims established within the scope of international guidelines and protocols. For this purpose, firstly, the legislation was applied to the victim care and monitoring practices and procedures. The multi-stakeholder national action plans that could be formed in cooperation with the institutions, especially ministries such as the Ministry of Justice and the Ministry of Health were examined. It is seen that there is a specialization area that should be preferred in education and practice, especially due to the wider area of knowledge, skills and legal responsibilities among non-physician health workers who can intervene in the victims of sexual assault related to midwives of the proposed health profession. For this purpose, firstly, the existing adaptive system in accordance with the domestic law has been examined. The guideline on the approach to the international victim and the proposed protocols to the countries and a viable model proposal within the scope of the Istanbul Convention, of which Turkey is one of the first signatories of the country, are presented. The main objective is to set standards for approach to the victim to prevent secondary victimization and to incorporate them into existing practices. Standards have been established for the establishment of an existing victim monitoring and care center, and the collection of physical evidence to be used in the criminal justice system and members of the health profession proposed for this center. The study was concluded by presenting a model that can be shaped and applied in the world standards and in our country's domestic law by offering a victim-centered service model for victims of violence, crime prevention and analysis, and effective crime victim intervention methods.