Farklı irtifa seviyeleri için temel turbofan motor parametrelerinin matematiksel incelenmesi
Mathematical analysis of basic turbofan engine parameters for different altitude levels
- Tez No: 614999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY ORHAN, DOÇ. DR. ÖNDER ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Turbo fan uçak motoru, İrtifa değişiminin analizi, Kompresör analizi, Motor performans analizi, Turbo fan aircraft engine, Altitude change analysis, Compressor analysis, Engine performance analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak Gövde Motor Bakım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tez kapsamında günümüzde yaygın kullanılan turbofan motorların performans parametrelerinin kompresör kademesi ve by-pass oranları ile değişimi MathCad yardımıyla analiz edilmiştir. Bu inceleme farklı irtifa şartları göz önünde bulundurulmuştur. Yapılan çalışmanın sonucunda, irtifadadaki, kompresör kademesindeki ve by-pass oranının değişimlerin motorların performansını etkilediği görülmüştür. Yapılan matematiksel incelemeler, sabit irtifa şartlarında, kompresör sıkıştırma oranındaki artış ile motora giren hava miktarında artış olacağı ve motor performansında artış yaşandığı görülmüştür. Performans iyileştirmesi açısından kompresör sıkıştırma oranı sırasıyla by-pass oranı ve irtifa değişimi takip etmektedir. Farklı motor tipleri açısından bakıldığında, incelenen turbofan motorları arasından orta menzil için CFM56-5B3 ve uzun menzil için Trent 890-17 motorunun performans açısından incelenen diğer motor tiplerine göre daha üstün olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the compressor stage change of turbofan motors and the change of by- pass ratio of the motors are examined at different altitude values. The obtained data were analyzed with MathCAD computer program. As a result of the study, it was observed that the altitude increase, the change in the compressor stage of the engines and the by-pass ratio of the engines affected the performance of the engines. In this study, the compression ratio of the compressor (when the altitude is constant) affects the engine performance the most. It has been observed that performance increases with the compression ratio and the amount of air entering the engine increases significantly. This was followed by the engine's by-pass ratio and altitude change. As a result of the study, it was determined that CFM56-5B3 for mid range and Trent 890-17 engine for long range were superior in terms of performance among the examined engines.