Türkiye'de mobil belediye: Orta ölçekli belediyelere yönelik bir araştırma
Mobile municipalities in Turkey: A research on medium size municipalities
  1. Tez No: 615011
  2. Yazar: EMRE KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-devlet, E-belediye, M-belediye, Yerel Yönetim, Türkiye, e-Government, e-Municipality, m-Municipality, Local Governments, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
21. yüzyıl bilişim çağı olarak adlandırılmaktadır. Bu yüzyılda devletler,kurumlarında ve hizmet sunumu konusunda teknoloji yarışı halindedirler. Devletler interneti yaygınlaştırma, bilgisayar ve mobil cihaz okuryazarlığını artırma, bilgiyitoplumun her kesimine eşit seviyede ulaştırabilme konularında politikalar geliştirmekte ve projeler üretmektedirler. Bu gelişmeler ışığında devletlerin yönetim yapısında bazı değişimler gözlenmektedir. Bu değişimi dikey hiyerarşi ve katı örgütlenmiş merkezi yapıdan, adem-i merkeziyetçi bir yapıya dönüşüm olarak nitelendirebiliriz. Bu durumun birincil örneği olarak e-devlet uygulamaları gösterilirken, halkın ihtiyaç ve taleplerini tespit edip karşılaması bakımından en uygun yönetim biçimi olan yerel yönetim birimleri kamu hizmetleri alanında e-devlet çalışmalarının da odağında yer almaktadırlar. Budönüşüm süreci iyi yönetilebilir ve sağlam dayanaklara oturtulabilirse yerel yönetimler, özellikle de belediyelere e-yönetim bağlamında büyük katkılar sağlanacak, katılımcı demokrasinin önü açılacaktır. Bu çalışmanın ilk bölümünde; e-devlet, e-belediye ve m-belediye olgusunu meydana getiren toplumsal dönüşüm aşamaları ele alınmış, BİT'in yerel yönetimlerdeki hizmet sunumu ve vatandaşın karar alma süreçlerine katılımına etkisinden bahsedilmiştir. Bu kapsamda e-devletin, e-belediyenin ve m-belediyenin tanımı, amaçları, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise Türkiye'de e-devlet uygulamalarına yer verilmiş, e-belediyecilik ve m-belediyecilik tanımlanmış, Türkiye uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri anlatılmıştır. Son olarak da nüfusu 100.000 ile 750.000 arasında olan ortaölçekli belediyelerin m-belediye uygulamaları incelenerek, belediyelerin mobil uygulamalar konusundaki durumu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The 21st century is called the age of information and communication. In this century, states are in a race for electronic structuring in their institutions and service provision. They develop policies and develop projects to promote the Internet, increase computer and mobile device literacy, and transmit information to all segments of society on an equal basis. In the light of these developments, some changes have been observed in the governance structure of states. This change can be described as a vertical hierarchy and a transformation from a rigidly organized central structure to a decentralized structure. While e-government applications are cited as the primary reason of this situation. Local governments are the nearest administrative structure in terms of identifying and meeting the needs and demands of the people are also at the centre of e-government studies in the public sphere. If this transformation process is established on a well-managed and strong basis, it will pave the way for participatory democracy with great benefits for local governments, especially municipalities. In the first part of this study; e-government, e-municipality and m-municipal phenomena are discussed. In this context, the definition of e-government, e-municipality and m-municipality, aims, features, benefits and uses are mentioned. In the second part given to e-government applications in Turkey, e-municipality and m-municipality defined, problems encountered and solutions application in Turkey have been described. Finally, the m-municipality applications of the mid-sized municipalities with population between 100,000 and 750,000 were examined and the status of the municipalities in terms of mobile applications was investigated.