İç kaynak kullanımının örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Bankacılık sektöründe bir araşırma
The effect of insourcing on the organizational commitment: A study in banking sector
- Tez No: 615012
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İç Kaynak Kullanımı, Bankacılık, İnsan Kaynakları, Organizational Commitment, Insourcing, Banking, Human Resources
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Örgütsel bağlılık son yıllarda işletmeler açısından önem kazanmış bir kavramdır. İç kaynak kullanımı ise örgütte hali hazırda çalışmakta olanların, oluşabilecek pozisyonlara yerleştirilmesi olarak tanımlanmakta ve örgütsel bağlılıkla ilişkilendirilerek örgütsel bağlılığın alt boyutları üzerine etkisine bakılmaktadır. Tez kapsamında, iç kaynak kullanımının örgütsel bağlılık (duygusal bağlılık, devamlılık bağlılığı ve normatif bağlılık) üzerine etkisi incelenmiştir. Ayrıca çalışmada, işgörenlerin yaş, cinsiyet, unvan, eğitim durumu ve hizmet süresi gibi sosyo-demografik özelliklerinin örgütsel bağlılığa etkileri de araştırılmıştır. Araştırmanın ilk bölümü iç kaynak kullanımı, ikinci bölümü örgütsel bağlılık kavramı, üçüncü bölümü ise bulgular ve tartışmadan oluşmaktadır. Son olarak sonuçlar ve ileride yapılacak araştırmalara yardımcı olabilecek/yön verebilecek bazı önerilerde bulunulmuştur. Araştırmada Allen-Meyer Örgütsel Bağlılık Ölçeğinin yer aldığı anket yöntemi kullanılarak Türkiye'de faaliyet göstermekte olan özel bir bankanın 184 çalışanına ulaşılmıştır. Oluşturulan hipotezlerin ve anket yöntemi kullanılarak temin edilmiş olan veriler SPSS 23.0 kullanılarak Cronbach Alpha Güvenilirlik Analizi, Frekans Analizi, t test ve ANOVA ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational commitment is a concept that has gained importance for businesses in recent years. Insourcing is defined as the placement of those who are already working within the organization to the open positions; it is associated with organizational commitment and its effect on the sub-dimensions of organizational commitment are examined. In this thesis, the effect of insourcing on organizational commitment (emotional commitment, continuity commitment and normative commitment) has been studied. In addition, the effects of socio-demographic characteristics of employees such as age, gender, title, educational background and duration of service on organizational commitment have also been investigated. The first part of the research focuses on insourcing, the second part on the concept of organizational commitment, the third part is comprised of the findings and the discussion. Finally, conclusions and recommendations that can assist / guide future research have been put forward. In this research, 184 employees of a private bank, which operates in Turkey, have been reached using the method of survey that included the Allen-Meyer Organizational Commitment Scale. The data obtained from the survey and the formed hypotheses have been evaluated with Cronbach Alpha Reliability Analysis, Frequency Analysis, t test and ANOVA using SPSS 23.0.