Kütahya Tavşanlı yerleşiminde geleneksel konut mimarisi ve koruma sorunları
Conservation problems of traditional housing architecture in Kütahya Tavşanlı settlement
- Tez No: 615023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tavşanlı, geleneksel mimari, ahşap karkas, koruma, Tavsanli, traditional architecture, wooden carcass, protection
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışma; Kütahya ili, Tavşanlı ilçesinin fiziki, sosyal ve tarihsel değişimini, Tavşanlı kentinde yer alan geleneksel konut mimarisi örneklerinin belgelenmesini, geleneksel kent dokusunun ve geleneksel konut mimarisinin koruma sorunlarının tespit edilmesi ve sorunlara yönelik geliştirilen önerileri kapsamaktadır. Ege bölgesinde yer alan Tavşanlı ilçesi, bağlı olduğu Kütahya iline 44 km uzaklıkta, güneyde Adranos Çayı, kuzeyde Yaylacık Tepesi ile sınırlanmış düz ovalık bir alanda yer almaktadır. Coğrafi bölgeler arasında bir eşik niteliğinde olan kent, tarih boyunca ticaretin geliştiği bir merkez olmuştur. Tavşanlı yerleşim tarihi, günümüzden 6000 yıl öncesine Kalkolitik Döneme kadar uzanmaktadır. Tavşanlı merkezinde Selçuklu, Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminden kalma günümüze kadar ulaşabilmiş kültür mirası niteliğinde yapılar mevcuttur. Önemli maden yataklarına sahip olan ilçe, 1950'li yıllardan itibaren gelişen sanayileşme ile birlikte, geleneksel doku eski canlılığını yitirmiştir. Bölgedeki yapıların günümüz yaşam koşullarına cevap verememesi, kullanıcıların terk etmesine bağlı ortaya çıkan koruma sorunları neticesinde günümüzde birçok yapı hızlı bir şekilde yok olmaktadır. xv Birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsamı ve bu kapsam içinde yer alan konutlar üzerinde nasıl bir araştırma ve inceleme yöntemi izlendiği açıklanmaktadır. İkinci bölümde; Tavşanlı ilçesinin fiziksel, sosyal ve ekonomik yapısı ile kentin tarihsel gelişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde; geleneksel yerleşim dokusununum özellikleri, dokuyu oluşturan mahalleler, yollar, anıtsal yapılar ve geleneksel konutlar değerlendirilerek ele alınmıştır. Kentsel sit alanı içerisinde gerçekleştirilen alan çalışması doğrultusunda geleneksel yapıların analizleri yapılarak günümüzdeki durumu tespit edilmiştir. Dördüncü bölümde; geleneksel kent dokusu içerisinde yer alan örnek konutlar ele alınıp mimari özellikleri ve rölövelerine yer verilmiştir. Detaylı incelenen örnek konutlar ve kentsel sit alanı içerisinde yer alan diğer özgün konutlar kapsamında Tavşanlı geleneksel konut mimarisinin, plan ve cephe özellikleri, yapım tekniği ve malzeme özellikleri ile yapı elemanları incelenmiştir. Beşinci bölümde; Tavşanlı ilçesinde yapılan koruma çalışmaları, koruma kararları ve koruma amaçlı imar planları incelenerek irdelemeler yapılmıştır. Tavşanlı geleneksel dokusunun koruma sorunları tespit edilmiştir. Altıncı bölümde; geleneksel doku içerisinde tespit edilen koruma sorunlarına yönelik çevre ve tek yapı ölçeğinde öneriler geliştirilmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes , the research of the physical ,social and historical change of Tavşanlı which is a town of Kütahya province, documentation of traditional building examples in Tavşanlı, determination of protection problems about traditional citys physical features and building architecture and last but least, suggestions to solve these problems. The town Tavşanlı is located at 44 km away from Kütahya province in a plain area, surrounded by River Adranos on the south and Yaylacık Mountains on the north. This city which is a threshold between geographical regions, became a trade center throughout history. There are cultural heritage buildings from the periods of Selçuklu, Ottoman and early Republic in Tavşanlı which have survived until today. This city which has important mineral deposits, within industrilizations since 1950s lost its traditional physical features. Today lots of buildings have been disappearing very fast as a result of protection problems, caused abandon of people because of not having suitable conditions to stand today. In chapter 1, study aims to explain which research method is being used throughout the buildings. xvii In chapter 2, the physical, social and economical structure and historical development of Tavşanlı is investigated. In chapter 3; The characteristics of the traditional settlement pattern were investigated by evaluating the neighborhoods, roads, monumental structures and traditional houses which makes this pattern up. In the context of the field study which was carried out in the urban site by analyzing the traditional buildings, the current situation was determined In Chapter 4, Within the scope of exemplary residences and other unique residences within the urban site, the plan and facade features, construction technique, material features and building elements of the Tavsanli traditional residential architecture were examined. In chapter 5, The conservation studies, conservation decisions and conservation plans which were made in Tavsanli district have been examined. Conservation problems of the traditional pattern of Tavsanli have been identified. In chapter 6, It is aimed to develop suggestions on the environment and single structure scale for the conservation problems which were detected within traditional pattern.