Kütahya Tavşanlı Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'ndeki 320 numaralı şiir mecmuası (İnceleme-metin)
Kütahya Tavşanlı Zeytinoğlu Public Library, 320 numbered poem journal (Review-text)
  1. Tez No: 640580
  2. Yazar: MERVE BAĞCİVAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH RAMAZAN SÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, şiir, şiir mecmuaları, Classical Turkish Literature, poetry, poetry jou
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 719
Özet
Bu çalışma, Kütahya Tavşanlı Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde bulunan 320 numaralı mecmuanın, tanıtım, inceleme ve tenkidli metninden oluşmaktadır. Mecmuada şiirle birlikte nesir (bahr-i tavil, nasihat) de bulunmaktadır. Mecmuadaki tüm şiirler/nesirler çevriyazı alfabesi ile yazılmıştır. Şiirler, çevriyazı alfabesi ile yazılırken-ulaşılabildiği kadarıyla- divanların orijinal basımları, yayımlanmış şekilleri ve yayımlanmamış yüksek lisans tezi, doktora çalışmaları,makale vb. ile karşılaştırılmış; şiirin mecmuadaki haliyle divandaki halinde görülen farklılıklar dipnotlarda gösterilmiştir. Mecmua 16. ve 17. yüzyıllarda yaşamış ünlü şairlerin yanında adları çok duyulmamış şairlere ait şiirleri de içermektedir. Metinde adları çok duyulmamış şairlerin hayatı ve eserleri hakkında kısa bilgi verilmiştir. Mecmuanın derleyicisinin eserin son sayfasında düşülen“Kâtibü'l-hurûf es-Seyyid Hüseyin Bâdzâde”notundan hareketle bahsi geçen kişi olduğu düşünülmektedir. İstinsah tarihi hicrî 1158 (1745) olarak kayıtldır. 163 varaktan oluşan mecmua, içerik yönünden zengindir.
Özet (Çeviri)
This study consists of the promotion, review and criticized text of the 320 numbered journal in the Kütahya Tavşanlı Zeytinoglu Public Library. In journal, there is prose (Bahr-i Tavil, Rede) collocated with poetry. All poems/proses in the journal are written in transliteration alphabet.While the poems are written in transliteration alphabet - as far as accessible - the original editions of the divans compared with their published forms and unpublished master thesis, doctorate studies, articles, etc. The differences in the form of the poem in the divan as in the journal are shown in the footnotes. In addition to famous poets who lived in the 16th and 17th centuries, the journal includes poems belonging to poets whose names are not known much. Brief information about the life and works of the poets whose names have not been known much is given in the text. It is believed that the compiler of the journal is the person mentioned with the note of“Kâtibü'l-hurûf es-Seyyid Hüseyin Bâdzâde”, which was recorded on the last page of the work. The date of the copying is recorded as in hijri 1158 (1745). Consisting of 163 sheets, the journal is rich in content.