Aile işletmelerinde liderlik profilinin kurumsallaşmaya etkisi
The effect of the leadership profile in family enterprises over the institutionalization
  1. Tez No: 615072
  2. Yazar: FATİH ALTINDİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile işletmesi, liderlik, kurumsallaşma, Family business, leadership, institutionalization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET AİLE İŞLETMELERİNDE LİDERLİK PROFİLİNİN KURUMSALLAŞMAYA ETKİSİ ALTINDİŞ, Fatih Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gülten EREN GÜMÜŞTEKİN Şubat, 2015, 117 sayfa Aile işletmelerinin kurumsallaşması yeni Türk Ticaret kanunuyla da gündemde olan konulardan biridir. Aile işletmelerinin kurumsallaşmasında liderlik profilinin etkisinin nasıl olduğu araştırılması gereken bir durumdur. Aile işletmesinin sahibinin aynı zamanda işletmenin yöneticisi olduğu düşünülürse işletme sahibinin vizyoner liderlik özelliklerine sahip olması, demokratik tutum sergilemesi, katılımcılığa önem vermesi, ilişki odaklı olarak işletmede liderlik davranışları sergilemesi işletmenin kurumsallaşmasında etkili olabilmektedir. Bu araştırmada aile işletmelerinde liderlik profilinin kurumsallaşmaya etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda İstanbul'daki bir özel işletmede çalışanlara aile işletmesinin kurumsallaşması ve liderlik özellikleri anketleri uygulanarak anket sonuçları SPSS programında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE LEADERSHIP PROFILE IN FAMILY ENTERPRISES OVER THE INSTITUTIONALIZATION ALTINDİŞ, Fatih Master's Thesis, Business Administration Branch Supervisor: Prof.Dr.Gülten EREN GÜMÜŞTEKİN February, 2015, 117 pages Institutionalization of family-owned businesses is one of the issues remaining on the agenda based on the new Turkish Trade Law. It should be researched how leadership profile affects the institutionalization of family-owned businesses. Considering that owner of the business is also manager of the business, an owner having visionary leadership characteristics, adopting a democratic attitude, attaching importance to participation, displaying relationship-oriented leadership behaviors in the business might have an impact for the institutionalization of the businesses. The impact of leadership profile on the institutionalization of family-owned businesses is analyzed in this research. For this aim, a questionnaire concerning institutionalization of family-owned businesses and leadership were conducted on employees of a private corporation in Istanbul and the results were examined in SPSS software program.