İmalat işletmelerinde kaliteli üretimin rekabet avantajlarına etkileri üzerine bir araştırma
A resarch on the effects of quality production on competitive advatages in
  1. Tez No: 615098
  2. Yazar: ÖZGE AKBOLAT İNCEER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim, Kalite, Kaliteli Üretim, Rekabet, Rekabet Avantajı, Production, Quality, Quality Production, Competition, Competitive Advantage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Küreselleşme dünyada birçok şeyi etkilediği gibi üretim süreçlerini, piyasaları ve yine bu piyasalar arasındaki rekabeti de çok etkilemiştir. Giderek zorlaşan rekabet ortamında işletmelerin piyasada tutunmaları için rakiplerine fark yaratmaları gerekmektedir. Çünkü küreselleşen pazar şartları işletmeler her geçen gün bir önceki günden daha ağır rekabet şartlarına maruz kalarak çalışmayı mecbur kılmaktadır. Müşteri ihtiyaç ve beklentileri her geçen gün değişen, rakiplerin her gün daha çok arttığı ve ayakta durmanın eskiye oranla daha da zorlaştığı piyasa koşullarında strateji geliştirmeyen işletmeler piyasalardan yok olma tehlikesini devamlı olarak hissetmek zorunda kalacaktır. Bu da işletmeler üzerinde ciddi bir baskı yaratıp, rekabet avantajı yaratmak için stratejiler geliştirmeye en önemlisi de kaliteyi daha yüksek tutup ancak bunun yanında maliyetleri de minimize etmeyi ayakta kalmak adına mecbur kılmaktadır. Bu çalışmamızda Kahramanmaraş ili ana imalat sektörlerinin rekabet pozisyonları belirleme, kalitenin buna katkısı analiz edilmiştir. Çalışmanın amacına ulaşmada hem birincil hem de ikincil veri toplama tekniklerinden yararlanılmıştır. Birincil veri toplama tekniği olarak ilgili literatürden türetilen anket yöntemine yer verilmiş olup, hazırlanan anketler Kahramanmaraş ana sektörlerinde – tekstil, gıda, metal, plastik, mobilya, inşaat, makine, yedek parça ve diğer- uygulanmıştır. Sektörler üzerinden araştırma kapsamında ulaşılan 400 imalat işletmesinden 136 kişi anketimize yanıt sağlamıştır. Böylece bu çalışma sayesinde, Kahramanmaraş ana imalat sektörlerin kaliteli üretim yapmanın rekabet avantajlarına etkisinin değerlendirilmesi ve sektörlerin bu bağlamda rakiplerine karşı üstünlük elde etmek için ne gibi çalışmalar yapması gerektiğinin tespitine dair sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization has affected many things in the world as well as the production processes, markets and the competition between these markets. In an increasingly difficult competitive environment, companies need to make a difference to their competitors in order to hold onto the market. Because globalizing market conditions make businesses obliged to work by being exposed to more severe competition conditions than the previous day. In the market conditions where customer needs and expectations are changing day by day, where competitors are increasing day by day and where standing is more difficult than before, companies that do not develop strategies will have to feel the danger of extinction. This puts considerable pressure on businesses and develops strategies to create competitive advantage, and most importantly, to keep the quality higher, but also to minimize costs and survive. In this study, determining the competitive positions of the main manufacturing sectors of Kahramanmaraş province and the contribution of quality to it were analyzed. Both primary and secondary data collection techniques were used to achieve the aim of the study. As the primary data collection technique, survey method derived from the related literature was used and the questionnaires were applied in the main sectors of Kahramanmaraş - textile, food, metal, plastic, furniture, construction, machinery, spare parts and other. 136 people from 400 manufacturing enterprises reached within the scope of the research provided answers to our survey. Thus, with this study, the results of Kahramanmaraş main manufacturing sectors to evaluate the effect of quality production on the competitive advantages and to determine the superiority of the competitors in this context to achieve what kind of work is obtained.