Onkolojik cerrahi geçiren hastalarda hemşirelik girişimleri sınıflaması (NIC) kullanılarak geliştirilen taburculuk eğitiminin cerrahi iyileşmeye etkisi
Effects on surgical recovery of discharge training developed by using nursing interventions classfications (NIC) in patients who underwent oncologic surgery
- Tez No: 615099
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi İyileşme, Hemşire, Taburculuk Eğitimi, Surgical Recovery, Discharge Training, Nurse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, onkolojik cerrahi geçiren hastalarda Hemşirelik Girişimleri Sınıflaması kullanılarak geliştirilen taburculuk eğitiminin cerrahi iyileşme üzerine etkisini incelemek amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma, bir üniversite hastanesinin Genel Cerrahi Servisi'nde yapılmıştır. G-Power ile hesaplanan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 78 hasta örneklemi oluşturmuştur. Basit randomizasyon uygulanarak hastalar girişim ve kontrol grubuna ayrılmıştır. Araştırmanın verileri, Hasta Tanıtım Formu ve Hasta Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Hasta tanıtım formu 28 sorudan ve hasta değerlendirme formu ise Hemşirelik Girişimleri Sınıflaması'nın“cerrahi iyileşmede gecikme”basamağını içeren dokuz sorudan oluşan bir formdur. Hemşirelik Sonuçları Sınıflaması'ndan yararlanılarak oluşturulan form beşli likert tipindedir. Formdan en az“9”ve en fazla“45”puan alınabilmektedir. Veriler taburculuk öncesi, taburculuk sonrası ikinci, dördüncü ve sekizinci hafta olmak üzere dört aşamada toplanmıştır. İlk aşamada tüm hastalara hasta tanıtım ve hasta değerlendirme formu yüz yüze uygulanmıştır. Sonrasında girişim grubuna taburculuk eğitimi verilmiş ve eğitim konularını içeren kitapçık yanlarına verilmiştir. Kontrol grubu hastaları ise klinik standartlara göre izlenmiştir. Taburculuk sonrası ikinci, dördüncü ve sekizinci haftada iki hasta grubu da telefonla ulaşılarak hasta değerlendirme formu doldurulmuştur. Verilerin analizinde gruplar normal dağılım gösterdiğinden gruplar arasındaki farklılığın incelenmesinde bağımsız örneklerde t testi ile tekrarlı ölçümlerin değişkenlerle ilişkisinin incelenmesinde tekrarlı ölçümler ANOVA testi yapılmıştır. Girişim ve kontrol grubu hastalarının grup içi taburculuk öncesi, taburculuk sonrası ikinci, dördüncü ve sekizinci haftada cerrahi iyileşme puan ortalamaları arasında ve gruplar arası taburculuk sonrası ikinci, dördüncü ve sekizinci haftada cerrahi iyileşme puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda gruplar arasında taburculuk öncesinde cerrahi iyileşmede görülen“özbakım uygulamalarında yardımcı gereksinimi”ile“etrafta hareket etmede güçlük”ve taburculuk sonrası ikinci, dördüncü ve sekizinci haftada“evdeki/işteki aktivitelere başlamayı erteleme durumu”,“iyileşmek/ toparlanmak için daha fazla zaman ihtiyacı”ile“yorgunluk”sorunlarında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda onkolojik cerrahi geçiren hastalarda Hemşirelik Girişimleri Sınıflaması kullanılarak geliştirilecek taburculuk eğitiminin cerrahi iyileşmeyi hızlandırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of discharge education developed on Nursing Interventions Classification in patients undergoing oncologic surgery. The study was performed in the General Surgery Department of Aydın Adnan Menderes University Practice and Research Hospital. The sample was calculated with G-Power. The sample consisted of 78 patients who underwent oncologic surgery and agreed to participate in the study. Patients were divided into study and control groups by simple randomization. The data of the study was collected with Patient Identification Form and Patient Evaluation Form. The patient introduction form was composed of 28 questions and the patient evaluation form was a nine-question form that included the gecikme delay in surgical recovery“of the Nursing Interventions Classification. The form which was created by using the Nursing Results Classification was prepared in a five-point likert type. A minimum score of ”9“ and a maximum of ”45“ can be obtained from the form. The data were collected in four stages: before discharge, second, fourth and eighth weeks after discharge. In the first stage, patient introduction and patient evaluation form was applied face to face to all patients. Discharge training was then given to the working group; The control group was followed according to clinical standards. In the second, fourth and eighth weeks after discharge, two patient groups were contacted by telephone and the patient evaluation form was completed. Since the groups showed normal distribution in the analysis of the data, t-test was used in independent samples to examine the difference between the groups, and repeated measures ANOVA test was used to examine the relationship between repeated measures and variables. There was a statistically significant difference between the mean scores of the patients in the study and control groups before and at the second, fourth and eighth weeks after discharge and between the second and fourth weeks after the discharge. In our study, there was a statistically significant difference between groups ”requires assistance for self-care“ and ”impaired mobility“ before discharge. Also there was a statistically significant difference between groups ”postpones resumption of work“, ”excessive time required for recuperation“, ”reauires assistance for self-care“ and ”fatigue "at the second, fourth and eighth weeks after discharge. In our study, it was concluded that discharge training to be developed using Nursing Interventions Classification in patients undergoing oncologic surgery accelerates surgical recovery.