Öğretmen adaylarının kavram karikatürü ile hazırlanan fen-matematik entegrasyonu etkinlikleri geliştirme ve değerlendirme süreçlerinin incelenmesi
A case study development and evaluation of the science preservice teachers candidates concept cartoons and science-mathematic activities
- Tez No: 615105
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE UZUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TEKEREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayları, Argümantasyon, Kavram Karikatürü, İlişkilendirme, Görüşme
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilimleri öğretmen adaylarının kavram karikatürü ile tasarlanan fen-matematik entegrasyonu etkinlikleri geliştirme ve değerlendirme süreçlerinin incelenmesidir. Çalışmanın örneklemini Akdeniz bölgesinde bulunan bir devlet üniversitesinin Fen Bilimleri Öğretmenliği bölümü 3. Sınıf öğrencileri ve Fen Öğretimi Laboratuvar Uygulamaları dersini alan 30 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu, uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Uygulama 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışmanın verileri; Öğrenci grupları tarafından tasarlanan etkinlik kâğıtları, etkinlik tasarlama süreci öğrenci gruplarının ses kayıtları, öğrenci gruplarının etkinlik sunumu video kayıtları, etkinlik değerlendirme (akran değerlendirmesi) formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler nitel veri analizi yöntemlerinden betimsel ve içerik analizi ile gerçekleştirilmiştir. Öğretmen adaylarının gerçekleştirdiği etkinlik tasarlama sürecinden elde edilen sonuçlara göre; öğretmen adaylarının fen-matematik kazanımlarını ilişkilendirme konusunda zorluk yaşadıkları tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının ilişkilendirme konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları bu sebeple oluşturdukları argümanların zayıf olduğu görülmüştür. Öğretmen adayları, sürece ilişkin, fen-matematik ilişkilendirmesi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve bu konuda öğretmen adaylarına uzun süreli eğitim verilmesi yönünde görüş bildirmişlerdir. Elde edilen sonuçlara dayanılarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of a case study development and evaluatıon of the scıence pre-service teachers candıdates concespt cartoons and scıence-mathematıc integration actıvıtıes. The sample of the study consists of 30 students in the Science Teaching Laboratory Practices course studying in a science education at a public university in the Mediterranean Region. The study group of the study was selected with the appropriate sampling method. This study was carried out in the spring semester of the 2018-2019 academic year. In this study, a case study pattern, one of the qualitative research methods, was used. The data of the study were collected in the following ways; Activity forms prepared by student groups, sound recordings taken from student groups, video recordings for the presentation of the activity, activity evaluation (peer evaluation) form and semi-structured interview form. The data obtained in the study were analyzed through descriptive analysis and content analysis method among the qualitative data analysis methods. According to the results of the study conducted with student groups; it was determined that pre-service teachers had difficulties in associating science-mathematics achievements. It was determined that the preservice teachers did not have sufficient information on this subject and therefore the arguments created were weak. Different opinions were expressed about the pre-service teachers' lack of sufficient knowledge about science-mathematics association and the long-term education given in this regard. Some suggestions were made according to the results obtained. KeyWords: Pre-service teachers, argumentation, conceptcartoon, association, interview