Sosyal medya kullanıcılarının siber zorbalık davranışlarının incelenmesi: Bir alan araştırması
Investigation of behavior of users in social media cyber bullying: A field study
  1. Tez No: 615106
  2. Yazar: BETÜL AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLGE KODAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Zorbalık, Nefret, Ötekileştirme, Sosyal Medya, Cyber Bullying, Hate, Othering, Social Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın temel amacı sosyal medya kullanıcılarının siber zorbalığa maruz kalma durumları ve siber zorbalık davranışlarının incelenmesidir. Çalışmada cinsiyet, yaş, medeni durumu, eğitim ve gelir durumuna ve sosyal medya araçlarını kullanma durumuna göre katılımcıların siber zorbalığa maruz kalma durumları ve siber zorbalık davranışları karşılaştırılmıştır. Çalışmada kolayda örneklem yoluyla seçilmiş 465 katılımcıya anket uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda cinsiyete göre siber zorbalık davranışlarının farklılaştığı tespit edilmiştir. Erkekler kadınlara göre siber zorbalığa daha fazla maruz kalmış ve siber zorbalık davranışında bulunmuşlardır. Ayrıca sosyal medyada geçirilen süre arttıkça katılımcılar siber zorbalığa daha fazla maruz kaldığı ve daha fazla siber zorbalığı yaptığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra Twitter kullananların kullanmayanlara göre daha fazla siber zorbalığa maruz kaldıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate cyberbullying exposure and cyber bullying behavior of social media users. In this study, gender, age, marital status, education and income status and the use of social media tools were compared and cyberbullying behaviors of the participants were compared. In the study, a questionnaire was applied to 465 participants who were easily selected by sampling. As a result of the analysis, cyberbullying behaviors differ according to gender. In other words, men are more exposed to cyber bullying and cyber bullying than women. In addition, as the time spent on social media increased, participants were more exposed to cyber bullying and more cyber bullying. In addition, it was found that Twitter users were exposed to more cyber bullying than non-users.