Multiparametrik prostat manyetik rezonans görüntüleme'de (mpmrg) prostate ımaging reporting and data system version 2.1 (pı- radsv2.1) ile saptanan lezyonların histopatolojik korelasyonu, pı-radsv2.1 in intra ve interobserver uyumluluğunun değerlendirilmesi ve prostat bezinin farmakokinetik analizleri
Histopathological correlation of lesions determined by prostate imaging reporting and data system version 2.1 (pi-radsv2.1) in multiparametric prostate magnetic resonance imaging (mpmrg), evaluation of pi-radsv2.1 intra and interobserver agreement and pharmacokinetic analysis of prostate gland
  1. Tez No: 615109
  2. Yazar: GÜLŞEN YÜCEL OĞUZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA HİLAL ADIBELLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: MpMRG, PI-RADS v2.1, prostat bezi, prostat adenokanseri, prostatit, Gleason Skoru, ISUP, farmakokinetik analiz, MpMRI, PI-RADS v2.1, prostate gland, prostate adenocarcinoma, prostatitis, Gleason Score, ISUP, pharmacokinetic analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
maç: Bu prospektif çalışmanın amacı, PI-RADSv2.1'in intra ve interobserver uyumluluğunun değerlendirilmesi ve histopatolojik korelasyonu, kantitatif ve semikantitatif parametrelerin prostat kanserini benign prostat lezyonlarından ayırt etmemize olan katkısının ve kanser tespitindeki tanısal başarımıza, pozitif ve negatif öngörü değerimize olan etkisinin değerlendirilmesi, kanser ile en sık karışan prostatitlere ait spesifik kantitatif ve semikantitatif parametrelerin varlığının incelenmesi, patolojik tanının noninvaziv olarak öngörülebilirliğinin ve kanserlerin patolojik derecesi (ISUP skoru) ile kantitatif ve semikantitatif parametrelerin korelasyonunun araştırılmasıdır. ​Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif olup bu çalışmaya Haziran 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği'nde prostat kanseri tanı ve taraması amacı ile 1.5T Siemens Magnetom Aera (Siemens Healthcare, Erlangen, Germany) MRG cihazında MpMRG incelemesi yapılmış, TRUS eşliğinde kognitif MRG füzyon biyopsisi ile doku tanısı alan toplam 84 hasta ve 106 lezyon dahil edildi. MpMRG görüntüleri, biri son sene radyoloji asistanı ve diğeri abdomen görüntüleme alanında deneyime sahip iki radyolog tarafından PI-RADSv2.1 klavuzu temel alınarak, hastaların PSA değeri bilinerek, biyopsi öncesinde değerlendirilmiştir. Çalışmada değerlendirilen parametreler; hastaların yaşı, serum PSA değeri, PSA dansitesi, prostat hacmi, lezyonların T2A, DAG, DKG ve PI-RADSv2.1 skoru, bu skorların intra ve interobserver uyumluluğu, PI-RADSv2.1 skoru ile histopatolojik korelasyonu, lezyonun zonu ve boyutu; normal periferik zon ve lezyonlara ait kantitatif ve semikantitatif parametreler (Ktrans, Kep, Ve, iAUC, chi 2, W in, W out, TTP, AT, PEI, iAUC), sinyal intensite-zaman eğrileri idi. Patolojik olarak gleason skoru 3+3 ve üzerinde olan lezyonlar malign olarak kabul edildi. MpMRG'de PI-RADSv2.1 skoru 4 ve 5 olan hastalar malign; 1 ve 2 olan hastalar ise benign kabul edildi. PI-RADS 3 lezyonlar ayrı olarak değerlendirilmiş olup malign gruba dahil edilerek ve dışlanarak istatistik analiz yapıldı. Ayrıca Gleason 3+3(ISUP 1) lezyonlar da PI-RADS kategorilerine göre incelendi. İstatistiksel analizler için SPSS 22.0 ve MEDCALC programları kullanılmıştır. p1 arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: MpMRG ve PI-RADSV2.1 skorlama sistemi prostat kanseri şüphesi olan hastalarda tanı ve tedavi kararında oldukça etkilidir. MpMRG'nin yüksek NPD ve sensitivitesi ile biyopsi yapılacak hasta ve lezyon seçimine yön verdiğini ve tanısal doğruluğu artırdığı görülmektedir. MpMRG'nin tümör agresivitesini öngörebileceği ve düşük riskli hastaların aktif izleminde giderek önem kazanacağı bilinmektedir. Yaşayan bir belge olan PI-RADS skorlama sistemi inter-intraobserver uyumun artırılması, özellikle PI-RADS 3 lezyonların tanımında spesifik parametrelerin belirlenerek revize edilmesi ve DKG'de kantitatif-semikantitatif analizlerin PI-RADS skorlamasında daha etkin kullanılarak uluslararası standartlar getirilmesi ile gelecekteki sürümlerinde gelişmeye ve değişmeye devam edecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this prospective study is to evaluate the intra and interobserver agreement of PI-RADSv2.1 and to investigate the histopathological correlation; to evaluate the contribution of quantitative and semi-quantitative parameters to differentiate prostate cancer from benign prostate lesions and the effect on diagnostic success, the positive and negative predictive value of cancer detection; to examine the presence of specific quantitative and semi-quantitative parameters of prostatitis which have been most frequently mistaken with prostate cancer, to investigate noninvasive the predictability of pathological diagnosis, and to correlate the pathological grade of cancer (ISUP score) and quantitative and semi-quantitative parameters. Materials and Methods: Our study was prospective and this study was performed between June 2018-September 2019 in İzmir Bozyaka Training and Research Hospital Radiology Clinic for the diagnosis and screening of prostate cancer. A total of 84 patients and 106 lesions were included in the study, who were diagnosed as tissue by TRUS-guided cognitive MRI fusion biopsy. These patients were screened in a 1.5T Siemens Magnetom Aera (Siemens Healthcare, Erlangen, Germany) MRI devices. The MP-MRI images were evaluated by a senior radiology resident and a radiologist who is experienced in abdominal imaging , based on PI-RADSv2.1 guideline and the PSA scores of the patients were known before the biopsy. The parameters evaluated in the study were; age, serum PSA value, PSA density, prostate volume, T2W, DWI, DCE, and PI-RADSv2.1 score of the lesions and, intra and interobserver agreement on these scores, histopathological correlation with PI-RADSv2.1 score, the zone and the size of the lesion; quantitative and semi-quantitative parameters (Ktrans, Kep, Ve, iAUC, chi 2, W-in, W-out, TTP, AT, PEI, iAUC) of normal peripheral zones and lesions and signal intensity-time curves. The lesions with a pathological Gleason score of 3 + 3 and above were considered as malignant. The lesions with PI-RADSv2.1 scores 4 & 5 in MP-MRI were considered as malignant, whereas the lesions with scores 1 & 2 were considered as benign. PI-RADS 3 lesions were evaluated separately and the statistical analysis was conducted both by including and excluding them in the malignant group. Also, Gleason 3+3 (ISUP 1) lesions were examined according to PI-RADS categories. SPSS 22.0 and MEDCALC were used for statistical analysis and p 1 in terms of means of quantitative and semi-quantitative parameters. Conclusion: The MpMRI and PI-RADSV2.1 scoring system are highly effective in the diagnosis and the choice of treatment of the patients with suspected prostate cancer. MpMRI was observed to guide the selection of the patients and the lesions to be biopsied, with high NPV and diagnostic accuracy. It is well known that MpMRI can predict tumor aggressiveness and will become crucial in the active surveillance of low-risk patients. The PI-RADS scoring system, a living document, is expected to evolve and change in the future versions, with the improvement of inter and intra-observer agreement and with particularly revising identification of the specific parameters in the definition of PI-RADS 3 lesions, and with setting up the international standards for quantitative semi-quantitative analysis in DCE.