Intertextuality as a Literary Device: Allusion in O'Henry's Selected Works
O'Henri'nin seçme eserlerindeki göndermenin metinlerarasılık açısından edebi bir yöntem olarak kullanımı
- Tez No: 615208
- Danışmanlar: PROF. DR. CHOLPON NAYMANOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: metinlerarasılık, gönderme, O'Henri, incil, mitolojik, tarihi, edebi göndermeler, intertextuality, allusion, O'Henry, biblical, mythological, historical, literary allusions
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez, Amerikan yazar O'Henri'nin (William Sydney Porter) eserlerinde göndermeleri araştırmaktadır ve yorumlamaktadır. Araştırma giriş, ana üç bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Giriş bölümü, göndermenin metinlerarasılık açısından edebi bir yöntem olarak kullanımının araştırması hakkında genel bilgilerle başlar, sonra tezin güncelliğini, amacını, metodolojisini, bilimsel-teorik temelini, araştırmanın teorik ve pratik değerini ve çalışmanın yapısını sunar. Birinci bölümde araştırmanın teorik arka planını, özellikle metinlerarasılık teorisini, göndermelerinin özelliklerin, işlevlerin ve sınıflandırılmasın, farklı bilim adamlarının ve sözlüklerin sağladığı tanımların ve imaların inceliyoruz. İkinci bölümde, O'Henri'nin kısa öykü koleksiyonlarında, metinlerarasılık bağlamında İncil ve mitolojik göndermelerin kullanım örneklerinin analizini sunuyoruz. Verilen analiz ve yorumlama, O'Henri'nin hikayelerinden alınan örneklerle açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde, O'Henri'in aynı kısa öyküler koleksiyonlarında, tarihi ve edebi göndermelerin kullanım örneklerinin analizini sunuyoruz. Bu bölüme ayrıca yukarıda belirtilen yazarın eserlerinden alınan örnekler de eşlik etmektedir. İki pratik bölümün her birine (ikinci ve üçüncü bölüm), seçilen öykülerdeki dört tür göndermeler xii tarafından gerçekleştirilen işlevleri açıklayan analizden çıkan ana sonuçların bir özeti eşlik eder. Sonuç olarak, çalışmanın sonuçları özetlenmiştir; Çalışmanın genel sonuçları formüle edilmiştir. Bununla birlikte, tez yazımında kullanılan edebi kaynakların listesi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates and interprets allusions in works of the American writer O'Henry (William Sydney Porter). The research consists of introduction, three chapters, conclusion and bibliography. Introduction part starts with the general information on the study of allusion in the context of intertextuality, further on it provides thesis' topicality, aim, methods, novelty, scientific-theoretical basis, theoretical and practical value of the research as well as the structure of the work. In the first chapter we present theoretical background of the research, namely the study of the theory of intertextuality, functions and features of allusions, definitions provided by different scholars and dictionaries and classification of allusions based on various characteristics. In the second chapter we provide the analysis and interpretation of examples of use of biblical and mythological allusions in the context of intertextuality in collections of short stories of O'Henry. The interpretation is carried out in the following way: first, we state the source of allusions and second, we explain allusions based on their background information set in the new context. The given analysis is represented by means of the excerpts taken from O'Henry's works. In the third chapter we provide the analysis of examples of use of historical and literary allusions in the context of intertextuality in the same collections of short stories of O'Henry. Analyses of this chapter are also described through the selected passages vi from O'Henry's works. The way of conducting the analysis in this chapter is identical to that one, described in the previous paragraph. Each of two practical parts (second and third chapters) is accompanied by the outlining of the main inferences derived from the above mentioned analysis that regards the functions performed by four types of allusions in the stories. In conclusion, the results of the work are summarized; the general conclusions of the study are formulated. Bibliography presents the list of works and internet sources used in the process of research writing.